Priština nije priznala NIJEDNU srpsku diplomu

Priština ni posle sedam godina od stupanja na snagu sporazuma o priznavanju diploma nije nostrifikovala nijedan dokument stečen u obrazovnom sistemu Srbije, saznaje “Blic”.

To je još jedan dokaz da privremene institucije Kosova opstruišu primenu Briselskog sporazuma, kojim je definisana ova obaveza, zbog čega je otežano zapošljavanje Srba u južnoj pokrajini. Naime, bez ovog papira nije moguće zasnovati radni odnos ni u jednoj instituciji privremene vlasti, uključujući i one koje postoje na severu Kosova.

Za razliku od Prištine, Srbija poštuje dogovorena pravila u ovoj oblasti, pa su gotovo svi zahtevi Albanaca koji su svoje diplome stekli na nekom od čak 90 univerziteta sa Kosova i Metohije uvaženi, odnosno nostrifikovane su im diplome. Najčešće je to rađeno na Univerzitetu u Nišu, koji je postao meka za ozakonjenje ovih diploma, ali i onih stečenih na univerzitetima u Albaniji i Makedoniji. Tako sada oko 40 Albanaca koji su diplomirali na Kosovu, čak i na fakultetima koji nemaju u akademskoj javnosti odgovarajuće reference, ima diplome koje su verodostojne i u Srbiji i s njima je većina zasnovala radni odnos u opštinama na jugu Srbije. Za razliku od njih, Srbima koji su diplome stekli na državnim fakultetima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, vrata za ozakonjenje su zatvorena u privremenim institucijama Prištine, iako ih na to obavezuje Briselski sporazum.

Bez ovog papira nemoguće je zasnovati radni odnos u institucijama

U to se uverio i pravnik D. J. (28) iz Štrpca, koji je diplomu stekao na državnom fakultetu u Nišu, ali nije uspeo da je nostrifikuje, zbog čega nije mogao ni da položi pravosudni ispit.

– Radio sam posle završenog fakulteta na određeno u nekim firmama u Srbiji, ali sam odlučio da se vratim na Kosovo. Međutim, moja diploma izdata na državnom fakultetu nije priznata u Prištini i zato sam bio sprečen i da polažem pravosudni. Moje znanje stečeno na državnom fakultetu Priština ne priznaje, ali zato Srbija oberučke priznaje diplome stečene na privatnim fakultetima registrovanim u selima, koji nemaju ni zgradu. Ovo nije samo moj problem, već problem mnogih pravnika koji su se školovali u centralnoj Srbiji. Mi smo se obratili i stranim ambasadama na Kosovu za pomoć. I pored toga, ova obaveza Prištine ostaje mrtvo slovo na papiru – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su na ovaj problem upozorili i Kancelariju za KiM, ali i predstavnike EU, koja je kreator Briselskog sporazuma.

– Znamo da je Beograd dostavio niz dokumenata Briselu da se krše odredbe koje se odnose na obrazovanje. Prtiština svesno blokira nostrifikaciju srpskih diploma kako bi sprečila integraciju Srba u kosovski sistem. Zato mislim da sve dok oni imaju moratorijum na srpske diiplome, treba da se zaustavi nostrifikacija diploma stečenih na univerzitetima Kosova, od kojih mnogi nemaju nikakvu naučnu reputaciju. Javna je tajna da se tamo diplome kupuju, ali to ne sprečava neke naše univerzitete da ih blanko nostrifikuju – kaže D. J.

Kancelarija za KiM: Diskriminacija

Iz Kancelarije za KiM su potvrđena saznanja “Blica”.

– Privremene institucije samouprave u Prištini od stupanja na snagu sporazuma o priznavanju diploma iz 2011. godine nisu priznale nijednu diplomu obrazovnog sistema Republike Srbije, niti prihvatile nijedan zahtev za priznavanje diploma nastalih u srpskom obrazovnom sistemu iako su brojni vlasnici diploma pokušali da predaju zahtev za priznavanje diploma. Priština nije donela ni odgovorajuću pravnu regulativu koja bi omogućila priznavanje diploma obrazovnog sistema Republike Srbije već koristi diskraminatornu pravnu regulativu koja ne predviđa priznavanje diplome. Posebno je važno da Priština izričito ne priznaje diplome Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici – kažu u Kancelariji za KiM.

Comments

Pročitaj još