• Početna>
  • Vesti>

BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR MONTGOMERI: Srbi, nemojte pristati na “vojsku Kosova”

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri kaže da Srbija ni po koju cenu, pa čak ni ako bi to ugrozilo njeno pristupanje EU, ne treba da se saglasi sa formiranjem vojske “Kosova”!

Montgomeri, koji je službovao u Srbiji od 2000. do 2004. godine, ocenio je da je poruka zvaničnika Stejt departmenta Vesa Mičela o nužnosti osnivanja oružanih snaga Kosova nedopustiva.

– Što je mnogo, mnogo je! Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku. I ja sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i odlično se sećam koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju ‘vojske Kosova’. Oduvek smo odlično znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da ‘vojsku Kosova’ izričito brani i kosovski ustav… – rekao je Montgomeri.

On je podvukao da sa ogromnim žaljenjem može da konstatuje da su kosovski Albanci otupili oštricu tog otpora koji je postojao na Zapadu.

– Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže: ‘Ne, ne i ne. ‘ I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako… – poručio je diplomata iz SAD i skrenuo pažnju da je, u isto vreme kada se otvoreno priča o ‘vojsci Kosova’, osnivanje Zajednice srpskih opština i dalje ostalo ‘ni na nebu ni na zemlji’:

– Kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće poslednje zatvoreno. Činjenje ustupaka neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude čvršća prema kosovskim Albancima.

Izvor: Informer/Pravda

Comments

Pročitaj još