U Gračanici obeleženo 14 godina od martovskog pogroma

Meštani opštine Gračanica danas su obeležili 14 godina od martovskog pogroma. Predsednik opštine Srđan Popović poručio je na akademiji „Trajni ožiljci nečoveštva“ da su tragovi martovskog pogroma i dalje vidljivi.
Parastosom koji je u manastiru Gračanica služio episkop raško prizrenski Teodosije, šetnjom od manastira do Dom kulture, polaganjem cveća ispred umetničke instalacije „ MISING“ i otvaranjem izložbe sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ u Gračanici je obeleženo 14 godina od martovskog poroma.
Nakon otvaranja izložbe u Domu kulture je održana akademija „Trajni ožiljci nečoveštva“.
„14 godina od ovog strašnog pogroma mi nismo odustali od kompromisa, od želje da ovde kao i vekovima unazad gradimo svoju budućnost da pokažemo da su naši ideali mir i kompromis i stvaranje okruženja u kome će svaki pojedinac bez straha i sa ponosom govoriti svojim jezikom.Da progovorimo jezikom slobodnih i kreativnih ljudi. Samo jedinstvom uspećemo i u budućnosti da se izborimo sa svim izazovima, nemamo pravo da zaboravimo žrtve i godišnjice njihovog stradanja“ kazao je na akademiji „Trajni ožiljci nečoveštva“ održanoj povodom godišnjice martovskog pogroma u Domu kulture u Gračanici predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.
On je dodao da je tokom martovskog pogroma nečoveštvo doživeo ceo naš narod ali nas to kako je naglasio „ nije učinilo lošim ljudima i nije podstaklo na osvetu i mržnju već da su ostali samo ožiljci“.
„Svi znamo da je mesto gde postoji ožiljak mnogo jače i tvrđe. To je mesto gde će se nove rane teže otvarati. Najvažnije je da nikada ne zaboravimo i da strpljivo i uporno svaku ranu zacelimo onoliko koliko možemo, koliko Bog da, koliko smo složni i koliko zaslužimo“, rekao je Popović.
Episkop raško prizrenski Teodosije podsetio je na bilans martovskog pogroma i kazao da su i danas nakon 14 godina sveže slike svih stradalih.
„Nastavićemo sa obnovom ali cilj naše obnove nije samo da obnovimo građevine već i da podstaknemo naše ljude da se vrate i da duhovno obnovimo naše zajednice.To je poziv za pomoć celog našeg naroda i naše države. Da obezbedimo i uslove za život našoj omladini i zaposlenje i budućnost“, kazao je vladika Teodosije na akademiji.
Obeležavanju martovskog pogroma u Gračanici prisustvovao je Željko Jović u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, državni sekretar ministarstva privrede, šef OEBS-a Jan Bratu, predstavnici Skupštine Grada Prištine, kao imnogi drugi predstavnici javnog i kulturnog života i brojni građani.

Comments

Pročitaj još