• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica 14 godina nakon Martovskog pogroma: Ko je ubio Boru, Janu i ostale nevine ljude?

Polaganjem cveća i parastosom, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 14 godina od Martovskog pogroma.

Parastos je služen kod Spomenika istine, u prisustvu porodica  stradalih i predstavnika lokalne samouprave, Kancelarije za KiM i Srpske liste koji su nešto ranije, polaganjem venaca na mestu stradanja, odali počast postradalim Mitrovčanima, Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska  Mitrovica  Aleksandar Spirić naglasio je da četrnaesti put  tražimo istinu za nevino stradale Srbe na prostoru KiM i naše sugrađane i da ne zaboravljamo ono što se dogodilo pre 14 godina.

“Poručujemo sa današnjeg obeležavanja stradanja srpskog naroda  da sa prostora KiM ne odlazimo, opstajemo, čvrsti  i jači, ne zaboravljamo sva zlodela koja je srpski narod doživeo od strane albanskog naroda,  a u prisustvu međunarodne zajednice koja nije pokazala svoju sposobnost i evo 14 godina, na današnji dan, 17.marta još jednom ponavljamo – međunarodna zajednica nije uspela da otkrije nijednog počinioca, kazni ili privede nekog za sva zlodela koja su se 17.marta dogodila na prostoru KiM”  podvukao je Spirić.

On je podsetio da veliki broj manastira SPC uništenih tokom martovskog pogroma još uvek nije  adaptiran, a veliki broj interno raseljenih nije se vratio svojim domovima.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da Srbija više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17.mart, niti će odustati od insistiranja na utvrđivanju pune istine o, kako je rekao, jednom  od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope.

“Da stvar bude još paradoksalnija, sve se to desilo u prisustvu međunarodne zajednice, međunarodnih oružanih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe I obezbede njihovu bezbednost. Srbe niko nije zaštitio, oni su proterani” –rekao je Petković.

“Žrtve svih nevino postradalih od albanskih zločinačkih ruku nas obavezuju da i danas poručimo da Srbija, koja je postala i vojno i ekonomski osnažena i koja je lider u region, više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17.mart, nikada nećemo zaboraviti ovaj tužan događaj i nikada nećemo odustati od insistiranja da se utvrdi puna istina, da se zadovolji pravda i da se kazne zločinci koji su odgovorni za ovaj strašan zločin kojim su očigledno želeli da zatru srpsko postojanje na KiM”  poručio je Petković.

Danas se navršilo 14 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.

U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

 

Comments

Pročitaj još