• Početna>
  • Vesti>

Vulin: Za Srbiju neprihvatljivo formiranje vojske Kosova

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da osnovnu bezbednosnu pretnju za Srbiju predstavlja proces otcepljenja Kosova.

On je dodao da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje vojske Kosova.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je danas razgovarao sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Petr Pavelom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO, kao i saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

“Formiranje Vojske Kosova je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji”, istakao je Vulin.

On je dodao da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima poverenje u KFOR i u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti.

Vulin je, kako se navodi, rekao da princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Srbije.

“Srbija je otvorena za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja pod okriljem Programa Partnerstvo za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta”, kazao je Vulin.

On je ocenio da je za Srbiju “od izuzetnog značaja da NATO i u narednom periodu, kao što je to bilo do sada u praksi, uvažava njen koncept vojne neutralnosti”.

Tokom posete Srbiji, general Pavel će se odvojeno sastati i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, a predviđeno je i da održi predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja.

Comments

Pročitaj još