Sudije Specijalnog suda održale plenarnu sednicu

Sudije Specijalizovanih veća Kosova sastale su se danas i juče u Hagu. Održali su treću plenarnu sednicu. Prethodne dve održane su tokom 2017. godine. 

“Tokom plenarne sednice sudije su obaveštene o aktivnostima koje je obavio Sekretarijat u protekloj godini kako bi se nastavilo efikasno sprovođenje mandata Specijalizovanih veća. U diskusijama koje su vođene, sudije su se usredsredile na ostvarivanje predstojećih planova” – stoji u saopštenju iz ovog suda.

Navode i da, u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, sve sudije Specijalizovanih veća koje se nalaze na listi sudija – “ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu, niti prinadležnosti na osnovu toga što se nalaze na listi”.

Prethodno je ovaj sud, po prvi put, objavio listu zastupnika za zastupanje osumnjičenih, optuženih i žrtava, ili bilo koje druge osobe koja ima pravo na pravno zastupanje. U međuvremenu Dejvid Švendimen odlazi sa mesta tužioca Specijalnog suda za Kosovo, zbog isteka mandata. Kvaj Hong Ip (Kwai Hong Ip), Švendimenov zamenik, biće vršilac dužnosti tužioca.

Izvor : Kossev

Comments

Pročitaj još