• Početna>
  • Vesti>

Stojanović: Srpski kulturni centar potpora našem narodu

Otvaranjem Srpskog kulurnog centra u Prištini, koji se nalazi u Domu mitropolije, pri crkvi Svetog Nikole, značajan je podstrek za opstanak srpkog naroda i povratak kulture u Prištinu.

Srpski kulturni centar je otvoren na inicijativu Branimira Stojanovića, državnog sekretara u Ministarstvu privrede Republike Srbije.

“Prilično je dugo rađeno na planu otvaranja Srpskog kulturnog centra i nimalo nije bilo lako da se to ostvari. Zgrada u kojoj je sada Srpski kulturni centar je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve ali je bila zauzeta jer je u njoj bio smešteno Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, pa je prvi naš zadatak bio da njih ubedimo da to oslobode. Uspeli smo u tome, ali je zgrada ostavljena u ruiniranom stanju, pa je sledeći korak bio srediti je i prilagoditi našim potrebama. Posebno zahvaljujem Skupštini grada Priština i njihovim Javnim preduzećima, koji su dugo i strpljivo radili na uređenju zgrade” istakao je Stojanović.

Srpski kulturni centar neće biti samo mesto u ome će kultura dominirati. Prema rečima Branimira Stojanovića, inicijatora za otvaranje pomenutog centra, ovo mesto će biti i mesto administrativne i tehničke podrške srpskom narodu koji ovde živi.
“Srpski kulturni centar u Prištini ima i vrlo važnu tehničku i administrativnu ulogu koji ima zadatak da vrati Srbe i njihovu sveukupnu vidljivost u Prištini. Dakle, naš zadatak sa jedne strane je da ovaj Centar baštini kulturno nasleđe Srba, a sa druge strane da se bavimo nematerijalnom kulturnom baštinom naših Prištinaca i da se napravi jedan arhivcki centar, koji bi svedočio da Srbi u Prištini nisu prisutni kroz vekove u ovom broju u kom su prisutni danas”, rekao je Stojanović.

U Srpskom kulturnom centru u Prištini posetioci će moći da prisustvuju kulturnim događajima, koji će se održavati u saradnji sa Domom kulture Gračanica, a oni koji se kojim slučajem iz nekih drugih ličnih razloga nađu u ovom gradu, moći će da od zaposlenih u Srpskom kulturnom centru dobiju i informacije koje se tiču administrativnih usluga, zavisno od potreba naših građana, kako bi lakše došli do određenih osoba u ministarstvima i sebi olakšali posao.

Branimr Stojanović je nedavno postavljen na mesto Državnog sekretara u Ministarstvu privrede Republike Srbije. Poručio je u gostovanju u prepodnevnom programu Radio Gračanice da će raditi na obezbeživanju boljih uslova za razvoj privrede, posebno poljoprivrede, kao glavne i najzastupljenije grane privrede na našim prostorima.

“Naši poljoprivrednici su vredni i marljivi. Poljoprivreda je oduvek bila glavna delatnost našim seljacima, i treba da tako i ostane. Glavni problem u razvoju privrede na ovim prostorima je nesigurno područje u koje investitori teško odlučuju da ulažu. Primetno je da naši seljaci obogaćuju ovdašnje tržište novim vrstama žitarica ali i ostalim biljnim kulturama, tako da je naš zadatak da im u budućem periodu osiguramo sigurnije tržište na kome će plasirati svoje proizvode sa prihvatljivom cenom za sve kulture koje ponude. Treba dovesti hladnjičare koji će otkupiti robu i na vreme isplatiti poljoprivrednike”, poručio je Stojanović.

Državni sekretar u ministarstvu privrede Republike Srbije Branimir Stojanović pozvao je stanovništvo na očuvanje imovine i poručio da prodaja istog znači da se tim korakom ostavlja buduće pokolenje bez mogućnosti da na toj zemlji stvara uslove za život.

 

Izvor : Radio Gračanica

Foto : Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još