• Početna>
  • Vesti>

Prištini fali glas za ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom

Nakon posete zamenika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, vladajuća većina u Prištini ulaže sve napore da obezbedi dvotrećinsku većinu neophodnu za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a najviše nade i dalje polaže u deo poslanika koji se otcepio od opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Prema nekim tvrdnjama, za dvotrećinsku većinu vladajućoj koaliciji nedostaje samo jedan glas da bi nakon gotovo dve i po godine od potpisivanja Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom ratifikovala taj sporazum.

Predstavnici kosovskih privremenih institucija tvrde da bi vanredna sednica sa tom tačkom dnevnog reda mogla biti održana već sutra, odnosno da će na to pitanje biti stavljena tačka do kraja vikenda.

Veći deo prištinskih medija na udarnim stranama piše da je broj glasova za demarkaciju porastao za glas poslanice Donike Kadaj Bujupi, koja je napustila pokret Samoopredeljenje i priključila se Alijansi za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj.

I dok se predsednik parlamenta Kadri Veselji nada da će nedostajući glas obezbedi među odbeglim poslanicima pokreta Samoopredeljenje, lider te nove parlamentarne grupe Dardan Sejdiu kaže da tih 12 poslanika neće menjati svoj stav, inače, negativan prema demarkaciji.

Prema njegovim rečima, dokument o demarkaciji dostavljen skupštini na usvajanje je još problematičniji s obzirom na to da se njime s jedne strane pokušava usvojiti zakon, a sa druge postoje aneksi koji kažu da je zakon manjkav.

U intervjuu za KTV potpredsednik kosovske vlade i zamenik lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj je rekao da očekuje da će glasanje o Sporazumu o demarkaciji biti sutra.

Ukazao je da je kosovska vlada uverena da će to pitanje biti zatvoreno pre vikenda.

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, međutim, kaže da ratifikacija sporazuma o demarkaciji ipak ne ide po planu, ali da veruje da je svaki trenutak dobar za usvajanje ovog, kako je rekao, važnog dokumenta.

Poslanik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi tvrdi da je za glasanje o demarkaciji potreban još samo jedan glas, pored već izvesnog glasa njihove nove poslanice Donike Kadaj Bujupi.

Inače, opozicioni pokret Samoopredeljenje definitivno je podeljen nakon što se 12 njihovih poslanika odvojilo i formiralo novu parlamentarnu grupu.

Tako sada pokret na čelu sa Aljbinom Kurtijem u kosovskom parlamentu ima samo 19 poslanika.

 

Izvor : TV Most / RTS

Comments

Pročitaj još