Vučić sa Mičelom: Možemo da prihvatimo kompromis ali ne i poniženje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM ali da je Mičel saslušao ono što Srbija ima da kaže. Poručio je da Srbija može da prihvati kompromis ali ne i poniženje. Mičel je rekao da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine i poziva obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzeli.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je zahvalan Mičelu na podršci koju je pružio nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Naveo je da je kompromis moraju da prihvate sve strane, ali je podsetio da Priština odugovlači sa formiranjem ZSO a da je Srbija ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma.

Predsednik je istakao da je Mičel imao strpljenja da čuje ono što Srbija ima da kaže, ia ko su pozicije dve zemlje različite, drugačije i udaljene.

Vučić je dodao da su pozicije različite i kada je reč o Kosovskim bezbednosnim snagama ali da se sa Mičelom saglasio da je potrebno da se sačuva mir i da se nastave razgovori pod okriljem EU.

Zahvalio je Mičelu na poseti Srbiji i istakao da je sa njim imao dobar i otvoren razgovor koji je bio sadržajan po svim pitanjima koja su važna za Srbe i za odnos Srbije i SAD.

Mičel je poručio da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine i poziva obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzeli.

“Ima mogućnosti za napredak i rešenje problema koji drže Balkan u prošlosti – promena imena Makedonije, normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jačanje vladavine prava, sloboda medija, borba protiv ekstremizma…”, rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD.

Ves Mičel je u Beograd doputovao sinoć, posle posete Skoplju i Prištini.

U Beogradu se u utorak sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem kojem je preneo da je Srbija okosnica stabilnosti na Balkanu.

Mičel se jutrossastao I sa premijerkom Anom Brnabić.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."