• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Gotovo uveren da od ZSO nema ništa. Bez Amerikanaca ne možemo da rešimo kosovski problem

Bez Amerikanaca mi ne možemo da rešimo kosovski problem. Srbija se ne slaže sa stavovima Zapada po pitanju kosovske nezavisnosti. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova – što sam nedvosmisleno rekao i Mičelu. Srbija ne može da prihvati urušavanje sopstvene države i ponižavanje sopstvenog naroda – poruke su predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Danas se u Beogradu sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Vesom Mičelom. Vučić je naveo i da je “gotovo uveren” da od Zajednice srpskih opština “nema ništa”.

“Svaki kompromis je težak, ali mora da ga prihvati druga i treća strana. Srbija je ispunila sve svoje obaveze,” smatra predsednik Srbije.

“Albanci su imali samo jednu obavezu – Zajednicu srpskih opština i tu jednu jedinu obavezu nisu ispunili. Ja sam gotovo uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli da to ispune, ispunuli bi za proteklih pet godina,  a imali su prećutnu podršku dela međunarodne zajednice. Uveren sam da to ne nameravaju da urade ni u budućnosti,” rekao je Vučić sa zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa Mičelom.

Vučić se više puta zahvaljivao Mičelu što je imao, kako navodi, strpljenja da “čuje” srpsku stranu, njene stavove, “a po neki i da razume”.

“Mičel je za razliku od mnogih drugih hteo da sasluša šta srpska strana ima da kaže. Nismo saglasani po pitanju odnosa Beograda i Prištine, mnogih stvari po pitanju formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da nastavimo razgovore i zahvalan sam na podšrci SAD na putu Srbije ka Evropskoj uniji,” kazao je.

Zahvaljivao se na podršci koju SAD daju Srbiji na putu za EU, a više puta je pomenuo reč “kompromis”, kao i to da je Srbija “mala zemlja”.

“Znamo da je za nas najteža prepreka na putu u EU ova situacija oko Kosova i zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali Srbija – ma koliko mala, ali za nas je najbitnija,” rekao je Predsednik Srbije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa podrškom koju SAD pružaju formiranju vojske Kosova, Vučić je podsetio na to da ne postoji, kako kaže “papir o formiranju vojske”.

“U skladu sa vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne bezbednosne snage Kosova ne mogu da postoje. Može da postoji samo KFOR,” kazao je.

Pozvao se i na Rezoluciju 1244 u kojoj, takođe, kosovska vojska nije predviđena, ali jeste, “u stotinama, a ne u hiljadama” predviđen povratak srpskih bezbednosnih snaga.

Vreme je posvetio i tome da, u odgovoru na novinarsko pitanje o tome da Mičel za razliku od poseta drugim mestima u regionu u kojima se nije sastajao sa opozicijom, to će učiniti u Beogradu – objasni da će opoziciju pobeđivati “sve dok bude to hteo”, što je, kazao je na konferenciji, rekao i Mičelu na sastanku.

Mičel se jutros sastao i sa premijerkom Anom Brnabić, a sinoć je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem koji mu je uručio izjavu nekadašnjeg predsednika SAD-a Vudroa Vilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom “Slavimo Kosovo kao Dan časti”, koju je Njujork tajms objavio 19. juna 1918.

Američki zvaničnik prethodno je boravio i na Kosovu.

I Ves  Mičel je potvrdio da je razgovor bio otvoren, da su razgovarali o odnosu Srbije prema Kosovu, regionu i ekonomskom razvoju.

“Moja osnovna poruka jeste da su SAD privržene partnerskom odnosu sa Srbijom…Vidim odličan velik prostor za veliku šansu.. i to je bila moja poruka i Prištini. SAD podržavaju dijalog EU o Kosovu, pozivaju obe strane da u potpunosti sprovedu sve preuzete obaveze, da pomognu da se nađe veliko rešenje. Oprezni smo prema jednostranim rešenjima koja mogu dovesti do negativnih presedana i u regionu,” rekao je Mičel, ne precizirajući koja su to “jednostrana rešenja”.

Naglasio je i da je Srbija osnova čitavog balkanskog područja.

Mičel je u svom kratkom izlaganju podsetio na tradicionalno stogodišnje prijateljstvo SAD-a i Srbije, govoreći konkretno i o američkoj podršci Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

“Želimo da se vratimo na staru stazu tesne bliskosti i saradnje SAD i Srbije,” kazao je američki diplomata. On, kako je dodao, veruje u “vizija slobodne i prosperitetne Srbije u skladu i u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas”.

Pojašnjavajući stav o podršci SAD-a formiranju vojske Kosova, Mičel je kazao da se radi o “dugoročnoj poziciji” da se podrže one snage na Kosovu koje su zadužene za bezbednost.

Objašnjavajući šta znači ta dugoročna pozicija, podsetio je na svoju izjavu u Prištini da niko nema pravo na veto u vezi sa transformacijom KBS u vojsku Kosova, ali i da je jasno stavio do znanja Prištini da transformacija mora da se dogodi samo kroz promenu ustava, kao i na multietničku zastupljenost.

 

Izvor : KoSSev

Foto : Tanjug

Comments

Pročitaj još