• Početna>
  • Vesti>

Hrvatska ministarka: Dijalog Kosova i Srbije jedini put do rešenja

Hrvatska podržava Kosovo u svim unilateralnim organizacijama, pre svega u Ineterpolu i Unesku, ali dijalog sa Srbijom jedini put ka EU, kazala je u Prištini, ministarka spoljnih poslova te zemlje Marija Pejčinović Burić.

Burićeva je nakon sastanka sa svojim kosovskim kolegom Bedžetom Pacolijem u Prištini kazala da dijalog sa Srbijom ne može ništa da zameni.

„Dijalog je jedini put da se se nađe rešenje. Dakle, dve države moraju međusobno ići dijalogom do rešenja. Okvir koji smo mi u EU u tom smislu postavili je da na kraju tog puta se treba naći jedan sporazum koji je pravnoobavezujući za obe strane. Kakav će njegov sadržaj biti, kad bih ja znala za to i kad bi postojala vrlo fiksna ideja unuar članica EU, onda se ovaj dijalog ne bi trebao ni događati“ rekla je Burićeva.

Burićeva smatra u sporu kakav imaju Kosovo i Srbija „uvek treba ostaviti prostor dvema državama da nađu dogovor a onda međunarodna zajednica može pomoći“.

„Naglašavam, ako nije održiv dogovor onda bolje da dogovora nema. Dakle, mora doći do dogovora koji se može prihvatiti na obe strane“.

Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli je istakao dobre odnose sa Hrvatskom, navodeći da je ova zemlja „dobar glas“ Kosova i da sa njom nema otvorenih pitanja.

„Hrvatska pomaže Kosovu u svim problemima i integracijama. Hvratska će ostati uz nas. Imamo odlične odnose sa Hrvatskom i ti odnosi trebaju ostati takvi za dobrobit građana“, kazao je Pacoli.

Ministarka je kazala da Hrvatska podržava članstvo Kosovo u svim međunarodnim organizacijama jer smatra da bi ga učešće u svetskim poličkim forumima ojačalo kao državu.

„Podupiremo Kosovo u svakom pogledu i svakom koraku koji želi da prođe, a to je sada pre svega Interpol i Unesko“, kazala je Burićeva.

Kosovski ministar Bedžet Pacoli očekuje da Skupština uskoro podrži sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

„Radimo na tome, ja sam veoma uveren da će demarkacija proći na Skupštini. Naravno da ne ide sve prema planu, verovao sam juče da će se održati sednica za usvajanje sporazuma sa Crnom Gorom, ali se to nije desilo. Verujem da je svaki trenutak dobar za usvajanje ovog dokumenta koji nas je na neki način ostavio da visimo i nas koji smo u političkom životu i građane Kosova“, kazao je Pacoli.

Šefovi diplomatija razgovarali su i o drugim važnim temama za Hrvatsku i Kosovo. Ocenili su da su bilateralni i ekonomski odnosi dobri, te da postoji potencijal za dolazak hrvatskih kompanija na Kosovo.

Kosovski ministar je od hrvatske koleginice zatražio podršku za unapređenje odnose sa Bosnom i Hercegovinom u omogućavanju slobode kretanja za kosovske građane.

Burećeva je sa druge strane insistrala na poboljšanju uslova života hrvatske zajednice u Janjevu i Letnici. Hrvatska ministarka je tokom posete Kosovu obišla hrvatsku zajednicu u Janjevu. Tokom dana predviđen je njen susret sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

 

Izvor : Radio Kim

Foto : Radio Kim

Comments

Pročitaj još