• Početna>
  • Vesti>

Održana koncert kompozicija Svetislava Božića u Mitrovačkom dvoru

Autorski koncert pod nazivom “Prosvetljenje” kompozitora Svetislava Božića održan je sinoć povodom 45. rođendana u Mitrovačkom dvoru . Koncert je organizovao Fakultet umetnosti Priština u Kosovskoj Mitrovici.

„Ovo je jedan od mojih najozbiljnih koncerata a kad to kažem ne govorim da bih nas utešio.Ovo je zaista kvalitetno, vrhunsko, umetničko, viđenje moje muzike . To je portret jednog čoveka koji je posledica jednog naroda i jedne kulture,koji je ovde ponikao „ rekao je Božić.

Na koncertu su  učestvovali profesori i studenti Fakulteta umetnosti muzicirajući zajedno dela koje je sam Božić komponovao, na osnovu motiva  naših duhovnih svetinja,Gračanice,Bogorodice Ljeviške I Dečana a neke od njih su premijerno izvedene poput “Uspavanke” i “Prosvetljenja”.

„Ovo je poseban kuriozitet i u muzičkom smislu, ovo je izuzetno značajan muzički projekat za koji je naravno zaslužna prodekanica muzičkog odseka Aleksandra Trajković koja je autor i rukovodilac projekta ,a mi smo kao tim našom saradnjom doprineli da se taj projekat realizuje na ovaj način, rekla je dirigent i profesor Fakulteta umetnosti Pristinskog Univerziteta Jasmina Novokmet.

Stvaralaštvo   kompozitora Svetislava Božića prati teoretski rad, pa su tako nastali brojni naučni radovi i umetničko – stručne knjige. Dobitnik je nagrada “Stefan Prvovenčani”, “Vukove zadužbine”,” Oktobarske nagrade grada Beograda”, dve Zlatne plakete “Mokranjčevih dana” u Negotinu, niza prvih nagrada na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu,”Račanske povelje” i drugih.

Comments

Pročitaj još