“Nije dobro što se region uvlači u geopolitičko sučeljavanje”

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je visoki američki zvaničnik Ves Mičel došao da pošalje poruku da će problem Kosmeta biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom i da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu.

Milovan Drecun rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je jasno da nema “američkog paketa za Kosovo” o kome se u medijima spekulisalo.
“Visoki američki zvaničnik Ves Mičel je došao da pošalje određene poruke. Prva je da će problem Kosmeta biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom, a druga da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu”, smatra Drecun.
Dodaje da je novina poruka da će SAD imati aktivniju ulogu na KiM naredne godine.
“Treba videti kako će definisati tu ulogu. Mičel govori o potrebi nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne spominje ZSO. Poslao je poruku da niko nema prava da stavlja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga”, objašnjava Milovan Drecun.
Kaže da je visoki američki zvaničnik pokazao da postoji kontinuitet američke politike.
“SAD su završile posao u Makedoniji, u Crnoj Gori, a sad je na redu Srbija, da se kod nas umanji uticaj Rusije, a to najbolje može da se uradi preko kosovskog problema. Nije dobro što se region uvlači u to geopolitičko sučeljavanje i nije mu potrebno da bude na liniji vatre”, napominje Drecun.
Ističe da je američki pristup jednostran i da se ne govori o malignom uticaju organizovanog kriminala na Kosmetu.
“Svi zvaničnici SAD ponavljaju taj odnos prema Rusiji, to je kao mantra u SAD. Mi kao mala zemlja treba da se suzdržimo od ekstremnih komentara. U narednom periodu treba da očekujemo pojačavanje takve retorike”, kaže Drecun.
Napominje da je potrebna ZSO kakva je ispregovarana.
“Imamo jasnu poziciju i mislim da će naši zvaničnici ponoviti da nećemo otvoriti vrata za UN. Što pre je potreban inicijalni predlog predsednika Vučića”, zaključuje Drecun.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."