Ðurić: I mi imamo paket za Kosovo i Metohiju

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas, povodom dolaska pomoćnika američkog državnog sekretara Ves Mičela u Beograd i “paketu” zahteva SAD, da i Srbija ima “svoj paket”, da će braniti svoju poziciju, te da nema potrebe da ponovo pregovara o nečem što je već dogovoreno. 

Ðurić je za Prvu tv rekao da će ova sedmica biti veoma radna i da će obeležiti razgovori srpske strane, između ostalog  i sa predstavnicima Stejt departmenta, te da će Srbija upoznati Mičela sa položajem Srba na Kosovu i problemima s kojima se suočavaju.

“Imamo našu poziciju i naš paket za KiM. Kako ste mogli da čujete u prethodnim nedeljama, i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je govorio o tome da će, kada se završi unutrašnji dijalog biti izneta i zvanična pozicija odnosno neki predlozi srpske strane”, rekao je Ðurić.

Upitan šta bi on savetovao predsedniku Srbije u ovom slučaju, ako bi to on od njega tražio, Ðurić je rekao da je to hipotetičko pitanje u svakom pogledu, da je više puta bio u delegacijama koje je predvodio Vučić i da je imao priliku da se uveri da predsednik Srbije vrlo čvrsto, neki bi, kako je kazao, rekli i tvrdo brani srpske pozicije.

“Vrlo je teško srpsku stranu naterati da ponovo pregovara o nečemu o čemu je već pregovarano kao što je ZSO. Mi smo zainteresovani prevashodno za to i očekujemo sprovođenje dogovora o tome”, rekao je.

Na pitanje kako Amerika može da utiče na priključenje Srbije EU, Ðurić kaže da us sve naše želje, namere i istorijski značaj, mi smo, kaže, dovoljno odgovorni da znamo da ne možemo da vodimo politiku velikih sila.

Znamo da kredibilnost budućih razgovara zavisi upravo od načina na koji se sprovodi ono što je dogovoreno. Kada budemo videli da se to adekvatno sprovodi, onda ćemo moći da imamo više poverenja nego što ga imamo danas.

“A danas nisu baš preterno pokazali da su mnogi od njih dostojni poverenja”, rekao je Ðurić, odgovarajući na pitanje da li Vučić ima dostojne sagovornike za razgovor U Prištini i može li se drugoj strani verovati.

Comments

Pročitaj još