Hoće da preuzmu struju na severu pre temelja ZSO!

Beograd nije za prekid dijaloga sa Prištinom, ali ako privremene pokrajinske institucije ne budu u skorije vreme ispunile obavezu da formiraju Zajednicu srpskih opština, naša strana mogla bi da preispita svoju poziciju u pregovaračkom procesu. Postoji i opcija da Srpske lista uskrati podršku vladi tzv. države Kosovo.
Kako “Novosti” nezvanično saznaju, taktika albanske strane je da temu ZSO gurne na kraj stola, pred nastavak tehničkog dijaloga 19. i 21. marta dok se ne ispune njeni zahtevi na polju energetike!

To podrazumeva da Kosovo postane zasebna kontrolna oblast. Ali, preduslov je da se prethodno formiraju dve srpske kompanije na severu čiji bi osnivači bili EPS i ZSO, što opet znači da je Zajednica preduslov svih preduslova!Vlasti u Prištini su već četiri puta odbacile zahteve za registraciju ovih firmi kao nesaglasne tzv. kosovskim zakonima. Sve ovo dobija na težini, jer je u priču, navodno, uključena i Nemačka čije su kompanije investirale u distribuciju struje na KiM.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u petak da Priština i međunarodna zajednica treba da se izjasne postoji li Briselski sporazum:

– Ja sam ga potpisao, a ne bih to učinio da nije postojala ZSO. Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka kroz integraciju srpskih institucija u kosovske.

Pošto se ZSO ne formira, po Dačićaevim rečima, Srbija hipotetički može da kaže: Ako nemate deo koji se tiče nas, zašto bismo samo mi primenjivali obaveze? Ali, uprkos svemu, kako tvrdi, Beograd nije za prekid dijaloga.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u petak da ponovnih pregovora o ZSO neće biti:
Srpska lista na KiM treba da povuče podršku vladi u Prištini i sruši je, ukoliko Priština nije u stanju da primeni dogovor o formiranju ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da se na primeru odnosa prema ZSO najbolje može videti razlika između srpske i albanske strane:

– Naša strana se odnosi odgovorno i prihvata sve što je sastavni deo dogovora. Druga strana smatra da treba da prihvati samo ono što je u njenom interesu i u njihovoj imaginarnoj verziji sprovođenja sporazuma. To tako ne funkcioniše. ZSO je okosnica Briselskog dogovora. Svako ko ne želi ZSO, zapravo ne želi briselski sporazum.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Priština vidi da EU sve manje podržava njihove separatističke ambicije i zato pokušava da sprovede opštu diverziju oko ZSO, kako bi ucenjivala Srbiju, koja je bliže članstvu u Uniji:

– Na potezu je sada Vašington, koji ima više mehanizama od Brisela da natera Prištinu da sprovede ono što je dogovoreno. Srbija treba da zauzme čvrst stav da neće preći preko pokušaja “ukidanja” ZSO i da uslovi potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom formiranjem Zajednice. Beograd treba da pošalje jasnu poruku Briselu da će u slučaju da Priština ne formira ZSO poništiti sve ostale dogovore i praktično resetovati dijalog čak i po cenu usporavanja našeg evropskog puta.

Izvor: Večernje novosti

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."