EU: Mi ne tražimo priznanje Kosova

U diplomatskim izvorima EU stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da deo međunarodne zajednice “laže Beograd” i da “oni samo hoće priznanje, a ne kompromis za Kosovo” za “Tanjug” komentarišu konstatacijom da “stvari tako ne fukcionišu” i da ne žele da komentarišu izjave svakog političara ponaosob.
“Priznanje nije nešto što je pitanje EU. Mi insistiramo da na normalizaciji odnosa rade i jedna i druga strana, a u samoj EU imamo  pet zemlja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova od kojih jedna koja je izričito protiv”, navodi se u diplomatskim krugovima EU institucija u Briselu.
Evropski diplomatski izvori navode da ne postoji unapred spremljeni papir i ističu da se do rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mora doći kroz međusobni dogovor dve strane.
U EU, koja je medijator u dijalogu Beogrda i Prištine, insistiraju na tome da je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodan uslov, ali i stvar kompromisa dve strane, a ne unapred spremljini papir.
“Taj sporazum bi trebalo da bude rezultat dogovora dve strane, a ne nešto što ćemo mi dati na sto, po principu uzmite ili ostavite”, kažu evropski izvori uključeni u procesu dijaloga Beograda i Prištine.
Oni napominju da se od samog početka dijalog Beogrda i Prištine zasnivao na kompromisu dve strane, od toga o kojim će se pitanjima razgovarati do toga kako će izgledati već postignuti sporazumi.
U Evropskoj komisiji su već najavili nastavak tehničkog dijaloga Beograd i Prištine za 19. mart, a , kako se napominje, trenutno se radi na “paralelnoj dinamici koja podrazumeva implementaciju već dogovorenih sporazuma , ali i rad na novoj fazi o sveobuhvatnom sporazumu za odnose Srbije i Kosova”.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da, imajući u vidu svoje iskustvo, smatra da deo međunarodne zajednice i Albanci sa Kosova lažu predsednika Vučića – ne žele kompromis, samo priznanje.
Izvor: Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."