• Početna>
  • Vesti>

Za bivše policajce MUP-a Srbije sa Kosova rešenja o posebnoj penziji

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je uvela posebne penzije i zdravstveno osiguranje za zaposlene koji su do 31. decembra 2013. radili u Ministarstvu unutrašnjih poslova na Kosovu, saznaje „Blic“.

Primena ovog prava počela je od 1. marta ove godine, a moći će da ga ostvari blizu 800 policajaca i policijske administracije, koji su do 31. decembra 2013. godine radili pod okriljem srpskog MUP-a iako nisu ispunili uslove predviđene propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Od tada su na KiM-u, nakon dogovora Beograda i Prištine, sve službe srpskog MUP-a prestale da rade, a zaposlenima su uručena privremena rešenja o prevremenoj i posebnoj penziji. Većina tih policajaca je integrisana u kosovsku policiju, ali su im rešenja ostala.

Ona su bila predmet spora, jer se radilo o privremenim rešenjima pa je država Srbija 22. februara donela izmenjenu uredbu, kojom su ovi nedostaci otklonjeni. Slična stvar je urađena prošle godine i za zaposlene u kosovskim sudovima i tužilaštvima, što je izazvalo velike polemike u stručnoj javnosti koja je tvrdila da je to u suprotnosti sa važećim zakonima. Da li će se to desiti i sa ovom uredbom neizvesno je, ali ono što je izvesno je to da će posebne penzije za bivše zaposlene u MUP-u na Kosovu biti utvrđene u iznosu od 70 odsto njihove prosečne plate koju su ostvarili u 2013. godini.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 kaže da će novac za ove namene biti obezbeđen iz budžeta Srbije.

“Ostvarivanje prava na posebne penzije obaviće PIO fond. Korisnik koji ostvaruje pravo na posebnu penziju ne može zasnovati radni odnos, niti biti radno angažovan u državnom organu, odnosno službi čije se plate finansiraju iz budžeta Srbije,” objašnjava sagovornik Blica.

Ispravljeni nedostaci iz 2014.

U Vladi Srbije je potvrđeno da je doneta uredba o ostvarivanju posebnih prava bivših zaposlenih u MUP-u na teritoriji Kosova i Metohije, ali, navodi Blic, nisu dobili odgovor da li je ispravno da se uredbom uvodi nova kategorija penzija koje nisu predviđene zakonom.

“Ova uredba je doneta kako bi se ispravili nedostaci iz dokumenta koji je usvojen 2014. godine, a odnosio se na zaposlene u službama MUP-a na prostoru KIM. Uredba je doneta 22. februara, a njena primena počeće da važi osam dana nakon toga,” rečeno je Blicu u Vladi.


KoSSev: Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja Prvog sporazuma o principima kojima se reguliše normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a koji je i 22. aprila iste godine Vlada i prihvatila. Devetog decembra, iste godine, srpska Vlada donela je novi zaključak da se do 13. decembra ukinu radna mesta policajcima sa Kosova i Metohije i u skladu sa Uredbom o posebnim penzijama pripadnika MUP-a na KiM-u, oni i penzionišu.

Iako je prema Prvom sporazumu o principima, kojima se reguliše normalizacija odnosa Beograda i Prištine, planirana integracija radnika MUP-a sa KiM-a u Kosovsku policiju, nisu svi i integrisani. Jedan deo pripadnika MUP-a sa Severa Kosova – njih oko 280, integrisan je u Kosovsku policiju krajem 2013. godine, dok je 130 radnika, među kojima su i policajci, kao i administrativni radnici, samo penzionisano, ne i integrisano, a oko 800 takvih je na jugu Kosova i Metohije na koje se sporazum nije ni odnosio.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije o uslovima za ostvarivanje prava na takozvanu posebnu penziju zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova na teritoriji Kosova i Metohije, koja je nakon sporazuma i doneta – penzionisani radnici MUP-a sa KiM-a pravo na penziju nisu mogli da prenesu na drugo lice, pravo na penziju im prestaje kada prestanu da žive na teritoriji Kosova i Metohije, kao i ukoliko se zaposle van teritorije Kosova i Metohije. Njihova penzija nije bila nasledna u slučaju smrti, a pri obračunu penzija uzet je u obzir radni staž koji su ovi radnici ostvarili samo u MUP-u.

Pripadnici MUP-a Srbije na KiM-u su upravo zbog ove uredbe i toga što najveći deo njih nisu uključeni u integraciju održali i niz protesta i razgovora sa zvaničnicima iz Beograda.

Izvor: Kossev, Blic

Comments

Pročitaj još