Unutrašnji dijalog o KiM sa studentima i mladima sa KiM

U Beogradu je nastavljen unutrašnji dijalog u organizaciji Radne grupe Vlade Srbije i Studentske konferencije univerziteta Srbije. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je poručio da je problem KiM nasleđen i da će se za južnu pokrajinu “boriti” i buduće generacije.

Marko Đurić je, otvarajući razgovor o unutrašnjem dijalogu, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je učešće mladih u rešavanju pitanja KiM od velikog značaja.

“Sasvim je sigurno da ćemo u ovom vremenu i mi imati odgovornost da ponudimo odgovor na neka od krucijalnih pitanja koja se pokreću u vezi sa ovom temom. Učešće mladih u rešavanju pitanja KiM je od velikog značaja, baš zato što je ovo pitanje koje će se protezati i koje se proteže kroz mnoge prošle, sadašnje i buduće generacije”, naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, veliki izazov je da Srbi budu u intelektualnom, tehnološkom i svakom drugom smislu u korak sa svetom, kako bi se rešavala pitanja, te da mladi na KiM shvate od kolikog je značaja njihov ostanak u južnoj pokrajini.

“Od velikog značaja je da pokrenemo našu celokupnu akademsku, političku, kulturnu, intelektualnu javnost i da angažujemo na rešavanju ovog problema i niko to uspešnije ne može da uradi od mladih ljudi”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da se veliki broj mladih Albanaca sa KiM godinama unazad školuje na najboljim školama na zapadu i kazao da se oni vraćaju na KiM kako bi pomogli u ostvarivanju albanskih nacionalnih ciljeva, bez obzira što su ti ciljevi suprotni sa principima prava i pravde, ali i interesima svih koji žive na KiM.

“Naša odgovornost je da u tom pogledu ne zaostanemo i zato je važno da naši studenti budu u punoj meri angažovani na ovom pitanju. Pokazali ste da mladost Srbije ne beži od bavljenja pitanjem KiM, kao što nije bežala nijedna srpska mladost u našoj istoriji”, rekao je Đurić.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Milan Savić istakao je da mu je drago što su studenti deo jednog ovakvog dijaloga, jer se on po svom značaju izdvaja.

“Studenti i mladi su veoma bitni za jednu državu, ali ta država neće biti dugog veka, ako zaboravi svoje korene”, rekao je Savić.

Naveo je da je za otvaranje unutrašnjeg dijaloga bilo potrebno državničke hrabrosti otvoriti to pitanje, te da je do pre samo par godina, kaže, napravljeno mnogo grešaka, zbog kojih se i danas ispašta.

“U dijalogu svako može reći šta misli, ali za mene lično KiM je neotuđivi deo Srbije. Ipak, zbog ranijih grešaka, ovaj dijalog je potreban. Mi mladi ne smemo biti salonski nacionalisti i gurati glavu u pesak, već se moramo suočiti sa realnošću. Realnost je surova, ali ne smemo se pokolebati”, istakao je Savić.

Na tribini učestvuje i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Izvor:Radio Kontakt plus

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."