Porodica kidnapovanog novinara: Još čekamo odgovor

Ni tri meseca nakon što je uložila žalbu na odluku Euleksa da zatvori istragu o kidnapovanju njenog supruga Ranka, Snežana Perenić nije dobila odgovor.

Euleks je istragu zatvorio 23. oktobra 2013, ali je porodicu obavestio tek decembra prošle godine, u vreme kada je dokumentaciju o istrazi već prosledio Specijalnom tužilaštvu Kosova, saopštio je UNS.

Snežanu Perenić nijedna institucija nije pozvala da da iskaz, niti je imala saznanja da se istraga vodi. Zato je bila u šoku kada je uz obaveštenje Euleksa, dobila i obrazloženje tužioca Mauricija Salustra da su njenog supruga Ranka, radnika RTV Priština, u nepoznatnom pravcu odveli pripadnici OVK zapretivši oružjem, a da joj Euleks daje tri dana da se žali na odluku o zatvaranju istrage. Sada mesecima odgovora nema.

“Prosto sam očajna. Još se nisam oporavila od šoka koji sam doživela. Volela bih da me neko obavesti da je istraga ponovo otvorena. Ne želim da se na ovome završi, ali ni sama ne znam kome da se obratim. Nije mi logično da mi daju tri dana za žalbu, a onda tri meseca ne odgovaraju”, rekla je ona za UNS.

Obaveštenje iz Euleksa je stiglo posredstvom Ministarstva pravde Srbije i srpskog Tužilaštva za ratne zločine. U Ministarstvu za UNS kažu da nisu dobili odgovor Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Prištini povodom žalbe koju je uputila Snežana Perenić.

Istraga o kidnapovanju Ranka Perenića je iz Euleksa prebačena u ruke Specijalnog tužilštva Kosova 3. novembra 2017. Euleks nam je odgovorio da sve informacije potražimo na toj adresi. Takođe su dodali da su obavešteni da nam je od Specijalnog tužilaštva Kosova stigao odgovor. Ipak, iz tog Tužilaštva nisu odgovorili na naše upite.

Snežani Perenić je u sastavljanju žalbe pomogao Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”. Za UNS on pojašnjava da je situacija u pravosuđu takva da izjašnjavanje o žalbi nije vezano za rok.

“U pravosuđu tri meseca nije mnogo, a na Balkanu postupci traju godinama, pa to nije ništa neobično. Snežana Perenić će svakako morati da dobije odluku povodom njene žalbe, a ono što bi mogla da uradi jeste da pošalje urgenciju naslovljenu na glavnog tužioca na ruke, da on vidi šta je sa njenom žalbom. Ovde je takođe reč o očito dva različita pravna sistema i činjenici da se koristi diplomatska pošta, a ne da se direktno šalje sa adrese na kućnu adresu”, ističe Štrbac.

Novinari Radio Prištine Ranko Perenić i Đuro Slavuj kidnapovani su 21. avgusta 1998. dok su obavljali novinarski zadatak, vozeći automobil Zastava 128 ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Od tada, do decembra 2017. nije bilo informacija o njihovoj sudbini.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."