• Početna>
  • Vesti>

Vučić zahvalio Rumuniji na podršci Srbiji na putu ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom da se nada da će Rumunija tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2019. zadržati visoko na listi prioriteta članstvo Zapadnog Balkana i Srbije. Rekao je da je zahvalan Rumuniji što nije priznala nezavisnost Kosova.

Vučić je zahvalio Rumuniji i na podršci na evropskom putu i naveo da je na sastanku sa Klausom Johanisom bilo reči o položaju nacionalnih manjina.

“Ja mogu da ogovrim o položaju Rumuna u Srbiji”, naveo je Vučić i dodao da će biti urađene značajne stvari posle kojih će i Klaus Johanis moći da kaže – ovo su konkretni rezultati.

Objasnio je da se to tiče informisanja na rumunskom jeziku, odeljenja u školama na rumunskom i boljeg vremena održavanja nastave.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, Vučić je poručio da je zahvalan na činjenici da Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova i dodao da Srbija želi da se postigne kompromis po tom pitanju.

“Za nas je to veliki problem ali ćemo dati sve od sebe da pronađemo kompromisno rešenje”, dodao je Vučić i poručio da je za kompromisnu situaciju nepodhodno da obe strane odustanu od maksimalističkih zahteva.

Vučić je zahvalio Rumuniji što se zalaže za kompromisno rešenje. Ukazao je da Srbiju i Rumuniju vezuje tradicionalno prijateljstvo.

“Retki su narodi sa kojima u regionu nismo ratovali i sukobljali se, a sa Rumunijom nismo. Nas vezuje tradicionalno prijateljstvo”, podvukao je Vučić.

On je istakao da je, pošto se ne može živeti od prošlosti, sa svojim rumunskim kolegom razgovarao o budućnosti.

Comments

Pročitaj još