• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Demarkacija s Crnom Gorom kad osiguramo glasove

Nakon tri neuspela pokušaja da ratifikuje Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, potpisan još 26. avgusta 2015. godine u Beču, neizvesno je kada će Skupština Kosova ponovo to imati na dnevnom redu, jer, prema priznanju premijera Ramusha Haradinaja, vladajuća koalicija nije osigurala dvotrećinsku većinu.

Parlament ima 120 poslanika, pa je za ratifikaciju neophodno 80 glasova, a Haradinaj veruje da će sednica Skupštine biti održana do kraja ove ili sledeće sedmice.

U toku su, kaže, konsultacije sa strankama vlasti i opozicije da bi se osigurali glasovi.

Haradinaj tvrdi da su u toku i konsultacije o tome i sa Srpskom listom, koja je deo vladajuće koalicije, ali je ranije saopštla da neće glasati za demarkaciju.

Potrebno 80 glasova

Sednica Predsjedništva Skupštine na kojoj bi se trebalo odlučiti kada će biti sazvana sledeća sednica parlamenta, na kojoj će tačka dnevnog reda biti demarkacija, još nije sazvana.

Najverovatnije je da ni neće biti sve dok ne bude osigurano svih 80 glasova.

Tokom zasedanja Skupštine ispred zgrade su protestovali studenti prištinskog Univerziteta, zahtevajući ratifikaciju demarkacije s Crnom Gorom, jer, kako su poručili, ne žele više biti taoci političkih interesa.

Izvor: Agencije

Comments

Pročitaj još