• Početna>
  • Vesti>

Sahranjena mati Efrosinija, igumanija manastira Gračanica

Igumanija manastira Gračanica, mati Efrosinija sahranjena je danas na monaškom groblju u Gračanici. Opelo je, prethodno, u crkvi služio episkop raško prizrenski Teodosije.

Mati Efrosinija upokojila se u 90 godini. Opelu i sahrani gračaničke igumanije prisustvovalo je sestrinstvo manastira, monaštvo i sveštenstvo Eparhije, ali i brojni vernici koji su došli da joj odaju poslednju poštu.

Vlaka Teodosije je, obraćajući se prisutnima, kazao da je otišla jedna velika podvižnica koja je čitav svoj život posvetila ljubavi prema Bogu.

„Za nju se može s pravom reći da je bila velika podvrižnica Hristove ljubavi jer je u mladosti sebe obećala Gospodu i ceo svoj život ga je posvetila njemu“, kazao je vladika.

Mati Efrosinija rođena je kao Mirjana u Kapetanovićima u blizini Guče. Još kao devojčica od pet godina želela je da se zamonaši, ali svoju želju ispunjava tek posle završetka Drugog svetskog rata. U manastir Gračanica došla je 1948. i u njemu se zamonašila 1957. godine. Igumanija je postala 1992. godine.

“Mati Efrosinija je imala milostivo srce, svakoga da zavoli u Hristu, da ga uteši i pomogne. Njene sestre monahinje naročito svedoče o neizmernoj blagosti i dobroti njenoj”, kazao je vladika.

Sestrinstvu manastira Gračanica je poručio da slede primer mati Efrosinije i nastave njeno delo, podsetivši da je tokom bombardovanja pomagala mnogima.

“Mati Efrosinija je decenijama bila svedok svega što se dešavalo na Kosovu i Meohiji zejdno sa svojim sestrama i vermin narodom“.

Mati Efrosinija je čitav svoj monaški život provela u Gračanici.

 

Izvor : Radio Kim

Comments

Pročitaj još