Kozarev: Mrežom kanala zaštititi domaćinstva od poplava

U vise srpskih sredina na Kosovu i Metohiji južno i severno od Ibra zbog naglog topljenja snega izlili su se rečni vodotokovi.Situacija je posebno teška u Prilužju gde je proglašeno vanredno stanje. Stotinak domaćinstava je poplavljeno, nakon što se reka Lab,izlila iz svog korita. Noćas je bilo dramatično ali je prema poslednjim informacijama sada nešto bolje i ne postoji opasnost od daljih poplava.

Meštani Prilužja čije su kuće poplavljene do svojih domova mogu da stignu samo traktorima.

Domaćinstvo Gojkovića jedno je od mnogih koje je pretrpelo veliku materijalnu štetu od poplave. Vlaga se nije sanirala ni od prošlih poplava, podovi su podignuti, zidovi natopljeni vodom. Najteže je održavati higijenu, srestava nemaju za renoviranje, kao što je nisu imali ni prošle godine. Teško je živeti u ovakvim uslovima sa nepokretnim starcima i malom decom.U Prilužju je proglašeno vanredno stanje a sinoć je održana hitna sednica Štaba za krizne situacije kojoj je prisustvovao zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev. On je istakao da nema opasnosti poljudske živote jer se preduzimaju sve mere da bi se sprečile posledice.

„Kada prođe ovaj talas, jer dok se voda ne povuče ne može se ništa raditi, imaćemo sredstava za sanaciju štete i obeštećenje poljoprivrednika za štetu koja je naneta usevima. Timovi iz Beograda će utvrditi kako će se zaštititi najugroženija područja na Kosovu i Metohiji od bujičnih poplava, a to je prostor Babinog Mosta, Prilužja i Plemetine. Obanvljaće se, ali  po potrbi i izgrađivati, mreža kanala koji će regulisati vodotok“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

„Od juče u 12 časova pa do danas u podne, skoro 20 h, voda je samo nadirala, ljudi su pritekli u pomoć, hvala Bogu nemamo žrtava. Poplavljeno je oko 177 domaćinstava, meštani nisu napuštali svoje domove“, rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Vučitrn Aca Mišić.

Lab se izlio i novembra 2016.godine i poplavio Prilužje, meštani očekuju da se nađe neko trajno rešenje.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."