„Independent”: Posetite spomenike na Kosovu

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji našli su se na listi 15 mesta koje britanski list „Independent“ preporučuje da se što pre obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga.

„Independent“ upozorava svoje čitaoce da postoji mnogo lokacija čija je budućnost neizvesna iz različitih razloga, što zbog „političkih prevrata“, što zbog velikog broja posetilaca, manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, do prirodnih faktora.

„Zbog neizvesne budućnosti ovih znamenitosti, što pre krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju“, navodi britanski list.

Naglasava se da je Kosovo bogato srednjovekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

„Independent“, citirajući turistički vodič „Conde Nast Traveler“, piše da crkve i manastiri na Kosovu predstavljaju balkansku umetnost od 13. do 17. veka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

Na listi 15 mesta prvi je naveden Stari grad u Jerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Obavezno treba posetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka, stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo retke i ugrožene zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi Uneska od 2011.

Ugroženi su i Liverpul (Engleska) u kome razvoj i porast broja stanovnika prete da trajno promene tu luku i unište ono što je ona dugo bila i značila za Britaniju.

Suptropska močvara Everglejds (Florida), koja je zbog uragana Endrju bila na Uneskovoj Listi ugrožene baštine od od 1993. do 2007, ponovo je stavljena na isti listu 2010. kao značajno prirodno nalazište bogatog biodiverziteta.

„Independent“ piše da je Koro u Venecueli „jedini preživeli primer bogate fuzije lokalne tradicije sa maurskom i holandskom arhitekturom“, a ugrožen je zbog venecuelanske naftne industrije.

Istorijski centar Beča ugrožava modernizacija, ubrzan razvoj grada zbog čega postoji opasnost da se on drastično promeni.

Na listi mesta koja što pre treba posetiti su i Koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promena samo 25, zatim Arheološka zona Čan Čan (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

„Independent“ preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."