• Početna>
  • Vesti>

Fondacija “Privrednik” stipendira deset studenata PU

Deset studenata sa deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici potpisalo je danas, ugovore o dodeli jednogodišnjih stipendija, koje je obezbedilo Srpsko privredno društvo „Privrednik“ iz Novog Sada.

Fondacija „Privrednik“ duže od jednog veka, tačnije od 1897. godine  bavi se stipendiranjem darovitih studenata i srednjoškolaca sa svih  prostora na kojima živi srpski narod. Fondaciju i danas podržavaju njeni osnivači Matica Srpska, SANU, SPC i Grad Novi Sad. Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Jovan Cvijić samo su neki od velikih srpskih umova koji su bili donatori „Privrednika“.

Ugovore je sa studentima potpisao prof. Jovo Radić upravitelj ove fondacije.

„Ovo moje današnje prisustvo na Univerzitetu znači da ćemo mi trajno ostati ovde. Dakle, ovo nije deo neke kampanje, već smišljene politike “Privvrednika” da svoje delovanje proširi i na Kosovo i Metohiju. Tu mislimo ostati i razvijati svoju delatnost na način kako ona danas funkcioniše u Novom Sadu“ rekao je prof. Radić i najavio da će se dogodine broj stipendista udvostručiti.

Stipendiju dobijaju studenti koje predloži dekan fakulteta. Kriterijumi su, kako kaže Radić,  jako rigorozni. Sledovanje se odobrava na godinu dana i automatski se produžava redovnim studiranjem, odnosno redovnim upisom naredne godine studija.  Ukoliko je tokom školovanja, stipendisti potrebna dodatna novčana pomoć iz nekog konkretnog razloga, fondacija uskače i odobrava jednokratnu  pomoć.

Rektor Prištinskog univerziteta prof. dr Rade Grbić zahvalio je fondaciji „Pribvrednik“ i Kancelariji za KiM što su ovim gestom, ukazali veliku čast i poštovanje Univerzitetu u Prištini.

„U to ime, ja se zahvaljujem gospodinu Jovi Radiću i Željku Joviću što su učinili sve da naši najbolji studenti stanu u red sa ostalim pitomcima ove fondacije“, rekao je prof. dr Grbić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jovićm kaže da zahvalnost treba uputiti upravo studentima i njihovim profesorima jer kako je rekao, stoje na braniku srpske države i na braniku srpskog obrazovnog sistema.

„Srpska država je veoma svesna situacije u kojoj se nalazi. Okruženi smo brojnim problemima i veoma smo predani radu i rešavanju problema na Kosovu i Metohiji. Naš strateški zadatak svake države a posebno države poput naše koja je okružena mnogim problemima i ako hoćete, koja je napadnuta sa raznih strana,jeste obrazovanje i ulaganje u nađšu decu, u našu mladost, u našu budućnost“, naglasio je Jović.

Studenti su veoma srećno što se, kako kažu, rad i trud  isplate.

„Pored toga što će ovo biti finansijska pomoć, raduje činjenica da neko misli na nas, na studente na Kosovu i Metohiji“ kaže Ivana Jasnić, student treće godine Poljoprivrednog fakulteta.

„Stipendija poručuje da nismo zaboravljeni i podstiče nas da radimo istom merom kao i dosad“, dodaje Branko Šaponjić, student četvrte godine Pravnog fakulteta.

Potpisivanju ugovora o stipendiranju prisustvovali su  dekani svih fakulteta i predstavnici studenatskih organizacija.

Ovo je još jedna u nizu akcija koja se realizuje u cilju pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, nakon nedavnog razgovora predsednika Srbije sa građanima u Lapljem Selu.

Comments

Pročitaj još