Izlila se Binačka Morava u opštini Ranilug

Reka Binačka Morava koja se nakon naglog otapanja snega i nedavnih padavina izlila iz svog korita u Kosovskom pomoravlju, ponovo nanosi štetu  meštanima opštine Ranilug.

Kuća petočlane porodice  Tomić  iz Gornjeg Korminjana, za nepunih mesec dana po drugi put se našla pod vodom. Slavica Tomić kaže za našu televiziju da je ovo dvadeset drugi put za nepunih pet godina, kako se njihova kuća, posle malo većih padavina, i porasta nivoa Binačke morave, nađe pod vodenom stihijom. Rešenje je potporni zid za koji Tomići nemaju para.

Na području opštine Ranilug trenutna sitaucija je  stabilna, a nivo vode koja se izlila iz Morave na poljoprivredne oranice i pojedina domaćinstva, počeo je da se smanjuje. Trajno rešenje ovog problema jeste da  se izgrade  bedemi i uredi tok Morave kaže za Puls Ivan Denčić, direktor poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja opštine Ranilug.

Izlivanje Binačke  morave, često stvara velike probleme selima kroz koje protiče. Svako se brani na svojstven  način, ali je za trajno rešenje potrebno uključivanje lokalnog stanovništva, kao i pomoć relevantnih i nadležnih  institucija.

 

Izvor : RTV Puls

Comments

Pročitaj još