Ivanić u trodnevnoj poseti srpskim manastirima na KiM

 

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić započeo je trodnevnu posetu manastirima i crkvama SPC na Kosmetu, obilaskom Pećke Patrijaršije i Dečana, gde je razgovarao sa mati Haritinom i sa igumanom Savom Janjićem.
Mati Haritina je Mladena Ivanića upoznala sa problemima sa kojima se sreće sestrinstvo manastira, koje, kako je rekla, ni u najtežim danima nije napuštalo ovu svetinju.

U Visokim Dečanima Ivanić je sa igumanom Savom Janjićem razgovaro o životu u tom srpskom manastiru i problemima s kojima se sreće monaštvo, navodi se u saopštenju Ivanića dostavljenom Tanjugu.Kako je najavljeno, Ivanić posetu KiM nastavlja obilaskom Velike Hoče i Prizrena, gde će obići Saborni hram svetog Đorđa, Crkvu Bogorodice Ljeviške, Bogosloviju i Manastir svetih arhangela.

Manastir Pećke Patrijaršije jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.Patrijaršija je od svog postanka u 13. veku bila sedište srpskih patrijarha i arhiepiskopa.U manastirskom kompleksu čuvaju se mošti 14 upokojenih srpskih patrijarhaOsim što je staro središte srpske crkve, Pećka patrijaršija je i mesto gđe se čuva značajna umetnička zaostavština.

Četiri crkve manastira Pećke Patrijaršije su od 2006. godine na Listi kulturne baštine Uneska.Od 1999. godine manastir Dečani štite pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a, za šta im je sveštenstvo manastira jako zahvalno.

Najveći očuvani srednjovjekovni hrišćanski hram na Balkanu – Crkva Hrista Pantokratora (Svedržitelja) u manastiru Visoki Dečani jedinstveno je mesto na planeti, što je potvrdio i Unesko 2004. godine, kada je Dečane uvrstio na svoju Listu svetske kulturne baštine.

Izvor: Tanjug,RTS

Comments

Pročitaj još