NATO potcenio značaj Kosova za Rusiju

 

 

 

“NATO je potcenio značaj koji za Rusiju ima Kosovo koje pretenduje ka nezavisnosti”, smatra Klaus Vitman iz nemačkog ogranka američkog Instituta Aspen.

Vitman je ovo izjavio na trećem ekonomskom forumu, održanom u Delfima u Grčkoj, prenosi “Politika”.

On je konstatovao i da bi NATO morao da podeli odgovornost za pogoršanje odnosa s Rusijom i smatra da je Zapad umnogome propustio da pozitivno reaguje na niz ponuda saradnje Moskve, posebno iz vremena pre 2007.

Generalni sekretar kineskog Svetskog mirovnog foruma Huetong Jan ocenio je da je Evropa ranjiv region.

“Pogledajte samo kakve je posledice po bezbednosnu stabilnost i jedinstvo Evrope imao, na primer, rat na Kosovu”,istakao je on.

Budućnost Evrope u izmenjenom svetu današnjice, budući kalibar odnosa Rusije i Zapada, mesto Amerike u novom svetskom poretku i redistribucija globalne političke moći bile su teme koje su dominirale na Forumu.

Izvor:Politika  Tanjug

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."