• Početna>
  • Vesti>

U toku izrada upustva za preregistraciju vozila na KS tablice

Na Severu Kosova uskoro bi trebalo da počne sprovođenje sporazuma o registarskim tablicama, postignut u Briselu, u okviru sporazuma o slobodi kretanja. Iz MUP-a Kosova navode da će u narednim nedeljama ili mesecima početi i korišćenje nalepnica preko registarskih oznaka “RKS”, prilikom prelaska u centralnu Srbiju.

Zamenik ministra MUP-a Kosova, Milan Radojević, u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da je u toku izrada administrativnog uputstva, koji treba da reguliše pitanje registracije automobila na kosovske tablice na Severu Kosova.

“Bilo je više nacrta tog administrativnog uputstva, neke smo vraćali na doradu, jer nismo bili zadovoljni temama koje su bile predložene, i dalje se radi na tome, dodaje.

“Administrativno uputsvo će obuhvatiti sve najbitnije detalje iz sporazuma o slobodi kretanja, koji je postignut u okviru tehničkog dijaloga Kosova i Srbije,” kaže Radojević.

U četiri opštine na Severu Kosova se i dalje voze automobili bez tablica, a mogu da se vide i tablice koje izdaju privremeni organi opština na Kosovu, a koji funkcionišu u srpskom sistemu.

Mnogi meštani Leposavića uopšte nemaju kosovsku vozačku dozvolu, a automobile voze bez tablica ili na tablice koje je MUP Srbije izdao za gradove na Kosovu.

Međutim, kažu da će, ukoliko budu morali, preregistrovati svoje automobile na kosovske tablice.

“Ja ne idem na jug, ali ako budem morala izvadiću i dozvolu i registrovaću kola;

Čuo sam da neki vade dokumenta za registraciju na KS. Ja još nisam to uradio, ali ako svi to urade, uradiću i ja, šta da radim;

Meni je auto registrovan na KM, ali ako budem morao, registrovaću i na kosovske tablice,” kažu meštani Severa Kosova.

U okviru dijaloga Kosova i Srbije 2012. u Briselu dogovoren je sporazum o registarskim tablicama, u okviru Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. Po tom sporazumu, trebalo je da budu ukinute sve tablice sa registracijom MUP-a Srbije za gradove na Kosovu.

Nakon toga, 2016. delegacije Beograda i Prištine su dogovorile da se validnost statusno neutralnih tablica KS produži na pet godina. Takođe, tada je usaglašeno da se na postojećim tablicama sa oznakama “SRB” i “RKS”, prelepljuju bele nalepnice, prilikom prelaska plelaza.

Međutim, taj sporazum još uvek nije u potpunosti realizovan na terenu, a lica koje voze automobile sa registarskim tablicama “RKS” ne mogu da pređu prelaz sa centralnom Srbijom bez probnih tablica, dok je vlasnicima automobila sa KS tablicama to omogućeno.

Srbi  koji žive južno od Ibra, izvršili su preregistraciju automobila na kosovske tablice još kada je u Briselu postignut sporazum o registarskim tablicama.

Tada su, u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, u potpunosti ukinute tablice sa registracijom MUP-a Srbije za gradove na Kosovu.

Izvor:  RTV PULS

Comments

Pročitaj još