• Početna>
  • Vesti>

SANU: Do kraja marta knjiga mišljenja o pitanju Kosmeta

Potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović kaže da će do kraja marta početi distribucija knjige koja će sadržati mišljenje članova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Maksimović je novinarima rekao da je to doprinos Akademije tom “gorućem pitanju”, a da se publikacija, čije će štampanje početi 12. marta, radi na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je objasnio da će se knjiga sastojati od dva dela, gde će u prvom biti autorski tekstovi do 10 akademika, a u drugom delu zaključci diskusija koje su vođene po odeljenjima Akademije.

Govoreći o izborima za redovne i dopisne članove SANU, Maksimović je istakao da ova izborna godina neće biti “uobičajena”.

“Sada je trostruko veći broj predloženih kanidata, od institucija van Akademije čak 109 kandidata, dok ih je 14 odbačeno iz tehničkih razloga, što znači da je ukupno 95 predloga kandidata van Akademije upućeno odeljenjima”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim rečima, odlučivanje o kandidatima koje će odeljenja Akademije kandidovati je u toku, tako da će se tokom marta ili najkasnije u aprilu znati takozvani “unutrašnji predlozi”.

Maksimović je rekao da je druga stvar koja ovogodišnje izbore za članove Akademije čini drugačijim težnja da se napravi ravnoteža između broja članova po odeljenjima.

“Prošle godine je izvršena intervencija u Statutu i doneta je čvrsta preporuka da se ograniči broj članova po odeljenjima, tako da svako odeljenje ima najviše 25 članova, ali je to ipak preporuka, a ne zakon, tako da se može desiti i da imaju više”, istakao je on.

Makimović je ocenio da kada bi se cifre o ravnoteži delimično ostvarile to bi dovelo do boljeg funkcionisanja Akademije, jer je, kako je kazao, uočeno da je velika razlika između članova u odeljenjima egzaktnih nauka i društvenih i umetničkih.

Kako je dodao, ima “dosta prostora za izbor novih članova, ali treba uzeti u obzir i raspored po odeljenjima”.

Na izbornoj skupštini SANU, zakazanoj za 8. novembra 2018. godine će biti doneta konačna odluka ko će postati član te akademije.

 

Izvor : B92 / TV Most

Comments

Pročitaj još