• Početna>
  • Vesti>

MEŠTANI PARTEŠA I OKOLINE SEDAM GODINA ČEKAJU NA OTVARANJE VRTIĆA

Meštani Parteša nadomak Gnjilana i okolnih sela već sedam godina čekaju na otvaranje vrtića, što bi olakšao vaspitanje i obrazovanje dece u ovom delu Kosovskog Pomoravlja. Vrtić je izgrađen 2011. godine, međutim još uvek nije otvoren.
Zgrada vrtića smeštena u crkvenom dvorištu u samom centru Parteša, izgrađena je 2011. godine kao istureno odeljenje predškolske ustanove „Kolibri“ u Koretištu, sredstvima tadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Vrtić je 2012. godine opremljen svim neophodnim stvarima i trebalo je da  pruži smeštaj deci od tri do pet godina. Vrhunski je sređen i poseduje sve što je mališanima potrebno za prijatan boravak, od prostranih učionica, kupatila, kuhinje, posuđa za spremanje hrane.
Bivši predsednik Upravnog odbora u vrtiću Božidar Trajković, koji je na toj funkciji bio od 2010. do 2014. godine, izjavio je za RTV Puls da su meštani ovog dela Kosovskog Pomoravlja bili oduševljeni kada su u svom mestu dobili još jednu obrazovnu ustanovu. Međutim, kako kaže zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru sve je stalo.
Sima Tasić iz Parteša roditelj dvoje dece, kaže za Puls da bi otvaranje vrtića bio pravi potez. Ističe da je za decu kontakt sa vršnjacima  bitan od najranijeg detinjstva.
Otvaranje vrtića u Partešu bilo bi od velikog značaja i za okolna sela, između ostalog Donje Budrige i Pasjana i olakšalo bi ostanak na ovim prostorima.
Kosovsko Pomoravlje je sredina u kojoj se rađaju deca. Od otvaranja porodilišta u Pasjanu 2015. godine rođeno je više od 200 beba, a prosečan broj dece u porodici je više od dvoje.
Izvor:Tv Most

Comments

Pročitaj još