Potpisani ugovori za izgradnju tri kuće Srbima na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i generalni direktori preduzeća “Energoprojekt Holding” i GP “Napred” Stojan Čolakov i Dobroslav Bojović potisali su danas ugovore o donaciji za izgradnju tri kuće za porodice Mihajlović, Ulamović i Stanojević iz Lipljana, Orahovca i Vitine.

Ðurić je, nakon potpisivanja ugovora, kazao da se “kamen po kamen gradi i obnavlja na KiM” i to tako što se pomaže srpskom narodu, te okupljajući ne samo državne resurse, već i dobročinitelje koji su spremni da pomognu ljudima da dobiju krov nad gavom i potrebne mašine kako bi mogli sa svojih deset prstiju da obezbede egzistenciju na KiM.

“Talas solidarnosti i pokret solidarnosti sa Srbima na KiM, ne samo da se nastavio, već se i povećava iz nedelje u nedelju i sve je više ljudi koji su poput naših današnjih dobročinitelja. I današnji čin početka izgradnje kuća za višečlane i ugrožene porodice Srba na KiM, samo podseća na to da smo u prethodnom periodu kao država izgradili 888 kuća i stanova u prethodne tri i po godine”, kazao je Ðurić.

Dodao je da će se sada Srbima na KiM sa dvostrukom većom energijom i snagom pomagati, jer su se borbi za ostanak i opstanak srpskog naroda u južnoj pokrajini priključili i ugledni, imućni Srbi, te da se sve to desilo nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Lapljem selu.

“Osim materijalne pomoći, Srbima na KiM, kao i svakodnevna briga i prisustvo države, ta poseta ulila je dodatnu sigurnost da u našoj južnoj pokrajini nastave da ostaju i opstaju. To je i glavna poruka državnih institucija i građana Srbije: razumemo koliko teško živite, trudimo se i trudićemo se da se sa vama solidarišemo, da budemo prisutni u vašim životima, što kroz institucije, što kroz dobročinstvo i solidarnost”, naveo je on.

Prema rečima Ðurića, kuće za tri porodice biće gotove na proleće.

Savo Ulamović iz Orahovca, koji ima četvoro dece, a kojem će “Energoprojekt” izgraditi kuću u vrednosti od oko 4,8 miliona dinara, zahvalio je donatorima i naveo da im je kuća u kojoj trenutno žive veoma stara, te da žive u veoma teškim uslovima.

Zahvalio je predsedniku Vučiću i na njegovoj inicijativi za pomoć Srbima na KiM, ali i na tome što je otišao u južnu pokrajinu i posetio ih.

Predrag Mihajlović iz Lipljana zahvalio je svima na donaciji i istakao da će kuća za njega i njegovu suprugu, u vrednosti od oko 1,7 miliona dinara veoma značiti, s obzirom na to da sada stanuju u kontejneru.

Gvozden Stanojević iz Vitine, koji ima četvoro dece, a kojem će preduzeće “Napred” izgraditi kuću u vrednosti od oko 2,8 miliona dinara, rekao je da radi u školi kao noćni čuvar, te da je kuća u kojoj sada stanuje sa porodicom stara oko 80 godina.

Čolakov je naveo da su se u sekundama dogovorili da predlože ovu donaciju, te da je to u sklopu politike njihovog preduzeća o društveno odgovornom poslovanju.

Bojović je istakao da je njihov čin “samo jedna kockica u nizu”, te da je to potvrda da građani iz centralne Srbije čine isti korpus sa Srbima na KiM.

“Želeli smo da damo doprinos da vi na KiM živite isto kao mi ovde i da vaša deca dele deo naše sudbine i da nas što pre i u komforu i u standardu dostignete i da delimo zadovoljstvo života. Mi smo uz vas, ne brinite, samo izdržite na svojim ognjištima da budete ono što su bili naši preci”, kazao je Bojović.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."