• Početna>
  • Vesti>

EU zvaničnici u PR: Demarkacija i borba protiv kriminala ključni za liberalizaciju viza. Pravno obavezujući sporazum moguć do kraja našeg mandata

Ako i kada parlament bude izglasao demarkaciju sa Crnom Gorom i kada se postigne dalji napredak kada su u pitanju organizovani kriminal i borba protiv korupcije, onda će se dogoditi vizna liberalizacija. Bitno je da Skupština Kosova ubrzo izglasa demarkaciju, jer je to ključan, neizbežan, bitan korak u pravcu liberalizacije viza, koji će građanima, Albancima i Srbima, prvima biti od koristi – ključna je poruka predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, tokom današnje posete zvaničnoj Prištini. Ovo je prva Junkerova poseta Kosovu, a u okviru obilaska Zapadnog Balkana nakon što je usvojena strategija EU za ovaj region. U pratnji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, komesara za susedstvo, Johanesa Hana i šefice kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove, sastao se sa najvišim kosovskim zvaničnicima. Održali su i jednočasovni razgovor sa mladima, novinarima, preduzetnicima, poslanicima i političkim predstavnicima u “Nacionalnoj biblioteci” u Prištini.

Junker je tokom boravka u Prištini takođe poručio da nije zadovoljan što su, kako je rekao, građani Kosova jedini u regionu i Evropi koji ne mogu slobodno da putuju.

“Oni su građani kao i svi drugi i treba da imaju ista prava, uz uslov da se reši pitanje demarkacije. Takođe, treba da se postignu konkretni koraci u borbi protiv trafikinga, u borbi protiv korupcije,” kazao je on na konferenciji za medije sa kosovskim predsednikom Tačijem. Govoreći o odnosu Beograda i Prištine naveo je, kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta:

“Mi želimo da se odnosi između Kosova i Srbije uspostave na novoj osnovi.”Kazao je i da je važno da Srbi i Albanci dođu do pomirenja koje će biti pravno obavezujuće, a kako bi:”Zajedno napredovali na putu prema Evropi.”

 

Johanes Han je imao identične poruke Junkerovim kada je u pitanju vizna liberalizacija:”Kriterijumi za liberalizaciju viznog režima su merljivi. Od ključne je važnosti da se reše preostala dva merila. Demarkacija granice neće vremenom postati lakša. Sada je trenutak da delamo.”Naveo je i da nisu na Kosovu da “ikome drže lekcije”:”Ovde smo da slušamo, da čujemo i da vidimo kako možemo da unapredimo mogućnosti.”

 

Federika Mogerini se tokom jednočasovnog razgovora u prištinskoj biblioteci, odgovarajući na pitanja, u više navrata osvrnula na dijalog Beograda i Prištine.

“Cilj celog regiona je da, kao što je predsednik Junker rekao, uđe u EU. Tako da ako želimo da stvorimo tu perspektivu na održiv i konzistentan način, potrebno nam je da dve strane krenu zajedno, pomažući jedna drugoj, bez ometanja. Jer meni je jasno – ili će region krenuti zajedno, ili niko neće krenuti ka EU,” rekla je Mogerini.”I dijalog je, verujem, način na koji mogu da se pronađu rešenja, postigne normalizacija, da kredibilnost i konzistentnost staze ka EU može da bude konsolidovana,” dodala je.Sigurno je da vidim odlučnost i volju, mislim da postoji interes na obe strane da krenu ka pravno obavezujućem sporazumu, istakla je ona i dodala:”Mislim, ponovo ću reći – da će to biti istorijska šansa i mislim da je moguće. Rekla sam to javno, mislim da je izvodljivo do kraja našeg mandata, što je za godinu i po dana.”

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još