• Početna>
  • Vesti>

Popović na Simpozijumu gradonačelnika Jugoistočne Evrope

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, na poziv Svetske banke, učestvovao je na dvodnevnom Simpozijumu gradonačelnika Jugoistočne Evrope u Beču.

Cilj susreta jeste razmena iskustava, ideja i dostignuća na polju vođenja finansija, urbanog razvoja i upravljalja prostorom, rukovođenju i uključivanju građana u donošenje odluka. Svoja iskustva prisutnima preneli su najpre predstavnici evropskih gradova – Beča, Varšave i Torina.

Na marginama simpozijuma, predsednik Popović je o mogućim investicijama i pomoći u planiranju urbanizacije opštine razgovarao sa predstavnikom Evropske investicione banke Hasanom Mouatadidiom i Pjerom Bartelom iz Fransuske agencije za razvoj.

„Ako hoćemo da Gračanica postane grad, moramo da izradimo urbanistički plan sa svim sadržajima i objektima koje jedan grad treba da poseduje. Za Opštinu Gračanica to je od egzistencijalnog značaja, jer samo tako možemo da zadržimo omladinu i ekonomski ojačamo“, kazao je Popović.

Simpozijum, čiji je pokrovitelj Svetska banka-Austrija, pod nazivom „Održivi i inkluzivni urbani razvoj u Jugositočnoj Evropi“, okupio je 170 učesnika: predstavnike centralnih i lokalnih vlasti, mreže NALAS, vladinih organizacija i nevladinog sektora, stručnjake iz oblasti gradskih finansija i urbanizma iz Jugoistočne Evrope.

Na simpozijumu učestvovali su predstavnici i gradonačelnici iz Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još