Junker : Razvijati odnose Beograda i Prištine

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je u Prištini da je važno da odnosi Beograda I Prištine počnu da se razvijaju na “novim osnovama” i da je u tom kontekstu važan pravno obavezujući sporazum.

“Važno je da Srbi i kosovski Albanci pronađu pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti da zajedno dalje napredujete ka Evropi”, rekao je Junker na konferenciji za medije, nakon susreta sa zvaničnicima centralnih kosovskih institucija.

Sa njim u delegaciji EU bili su Federika Mogerini i Johanes Han. Sastali su se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, potpredsednicima vlade Daliborom Jevtićem, Bedžetom Pacolijem i drugima.

Junker je ponovio da strategija o proširenju EU ističe važnost reformi koje moraju biti preduzete u regionu i na Kosovu i da te reforme moraju da budu fokusirane na poštovanju vladavine prava, jačanju pravosuđa, pravde i na poštovanje osnovnih prava.

“To očekuju stanovnici Kosova, naročio najmlađi i oni koji su najtalentovaniji među njima”, naveo je Junker.

Po njemu, od presudne je važnosti da kosovski parlament ubrzano izglasa ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom.

“To je od krucijalne važnosti. Ne može se to izbeći. To je važan korak na putu ka liberalizciji viznog režima. Jasno je da će stanovnici Kosova biti prvi koji će imati koristi od toga. Sa druge strane jasno je da svi napori kada je reč o borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala moraju biti pojačni i ispraćeni odgovarajućim rezultatima”, naglasio je predsednik EK.

Preneo je da je kosovski predsednik delagaciji EU predao novi dokument i uveravanja, te da je uveren da će EK uskoro moći da preporuči da se izvrši vizna liberalizacija, odnosno liberalizacija viznog režima za Kosovo.

“Ne želim da stanovnici Kosova budu jedini u ovom regionu i uopšte, da ne mogu slobodno da putuju. Oni su Evropljani”, rekao je Junker i dodao da na Kosovu postoji dovoljno zrela demokratija, tako da on neće navoditi nikakav datum.

“Datum će biti posledica napretka ostvarenog u vezi sa demarkacijom”, poručio je Junker, koji je prvi predsednik EK u poseti Kosovu i Metohiji.

Tači: Dijalog jedni put da se okonča sukob

Hašim Tači je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je zvaničnicima EU preneo da Priština ne treba da ide nekom prečicom ka EU, već da očekuje da bude tretirana na jednak način kao i drugi.

“Naša perspektiva pristupanja EU uslovljena je rešavanjem sporova koji postoje izmedju zemalja Zapadnog Balkana.  Naš zadatak I naš cilj je da dobijemo najpre status države kandidata i da posvećeno radimo na stabilizaciji odnosa sa Srbijom, u okviru dijaloga koji je pod pokroviteljstvom EU”, objasnio je Tači.

Po njemu, dijalog je veoma težak proces, “ali to je jedini put kako bi se okončao sukob koji traje između Srbije i Kosova”.

Ističući da je Kosovo posvećeno procesu vođenja dijaloga sa Beogradom, Tači očekuje od zvaničnika EU podršku u bliskoj budućnosti kao i poziv za novi sastanak, kako bi se išlo dalje u saradnji između Beograda i Prištine.

Tači je naveo da parlament Kosova nije uspeo da usvoji Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali da je uveren da će taj zakon u narednim danima biti usvojen.

“Uvereni smo da predsednik Junker i svi naši evropski partneri će sa svoje strane učiniti sve kako bi se okončala izolacija stanovnika Kosova. To će doneti mir, stabilnost i saradnju celom regionu”, zaključio je Tači.

 

Izvor : RTS / TV Most

Comments

Pročitaj još