Završena runda tehničkog dijaloga u Briselu

Dvodnevni razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, završeni su danas u Briselu. Naredna runda je sledećeg meseca, a neformalni izvori “Tanjuga” u Briselu kažu da bi se susret, istina neformalan, Vučića i Tačija, mogao desiti već 1. marta u Sofiji.

U Evropskoj službi za spoljne poslove najavili su za naredni mesec nastavak tehničkih razgovora o Zajednici srpskih opština, energetici i mostu u Mitrovici, a portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je u pisanoj izjavi nakon drugog dana razgovora ekspertskih timova Beograda i Prištine navela da su razgovori ekspertskih delegacija Beograda i Prištine vođeni u “konstruktivnom duhu”.

“Diskusija je vođena u knstruktivnom duhu i rezultirala je zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji se moraju rešiti kako bi se nastavilo sa implementacionim poslovima i daljom norlamizacijom odnosa”, poručila je Kocijančičeva u pisanoj izjavi.

Kako Tanjug sazaje, delegacije Beograda i Prištine dogovorile su se da ne daju posebne izjave za medije tokom tehničkih razgovora u Briselu, već da EU, kao posrednik u razgovorima, izda zajedničko saopštenje.

U saopštenju Kocijančičeva je, pored ocene rezultata razgovora, ponovila da je na sastancima delegacija koje su predvodili Marko Đurić i Avni Arifi, 26. i 27. ferbruara, razmatrana implementacija različitih dogovora koje su dve strane postigle tokom dijaloga kome posreduje EU.

“Razgovaralo se o sporazumu o slobodi kretanja, zajedničkom upravljanju granicama (IBM), pravosuđu, Asocijaciji odnosno Zajednici srpskih opština, mostu u Mitrovici i energetici”, navela je Kocijančičeva u pisanom saopštenju.

U Briselu kažu da i dalje nema utvrđenog datuma za sastanak na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvori Tanjuga u Briselu navode da bi se predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli neformalno sastati već u četvrtak 1. marta na marginama ručka koji se povodom posete predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera organizuje u Sofiji.

 

Izvor : Tanjug / RTV Puls

Comments

Pročitaj još