• Početna>
  • Vesti>

Veselji optimista pred sutrašnju sednicu o demarkaciji sa Crnom Gorom

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, izjavio je da je optimista pred sutrašnju sednicu parlamenta, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje nacrta zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Nakon današnjeg susreta sa američkim ambasadorom u Prištini Gregom Delavijem, Veselji je rekao da će ratifikacijom sporazuma biti otvoreno bezvizno kretanje za žitelje Kosmeta u zoni Šengena.

Veselji i Delavi su saglasni da je krajnje vreme da Priština ratifikuje sporazum, kao potrebnoj obavezi kako bi se liberalizacija viznog režima dogodilau ovoj godini.

I šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova sastala se sa Veseljijem, pred sutrašnju sednicu.

“Sutra imamo važnu posetu Žan-Klod Junkera, Federike Mogerini i Johanesa Hana, posetu koja će potvrditi budućnost Kosova”, rekla je Apostolova i dodala da je važno i neophodno da sporazum o demarkaciji bude sutra ratifikovan.

“Pomozite nam, da vam pomognemo”, podvukla je Apostolova na konferenciji za novinare u Prištini.

Prošle nedelje, kosovska skupština u dva navrata nije uspela da obezbedi 81 poslanički glas, za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Poslanici pokreta Samoopredeljenja saopštili su da neće podržati ratifikaciju, a isti stav imaju  i poslanici Srpske liste.

Demokratski savez Kosova pridružio se vladajućim albanskim strankama i podržaće ratifikaciju.

Međutim, bez podrške dela poslanika Samoopredeljenja ili poslanika Srpske liste, nema dovoljno glasova za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Skupštinska sednica najavljena je za sutra u 10 časova.

 

Izvor : RTS / TV Most

Comments

Pročitaj još