• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo građevinarstva Srbije: Izdata informacija o lokaciji, prvi korak za realizaciju auto-puta Niš-Merdare

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije izdalo je informaciju o lokaciji za izgradnju auto-puta Niš-Merdare, za prvu deonicu od Niša do Pločnika. Ovo je prvi korak u realizaciji ovog projekta – saopšteno je iz ministarstva.

“Informacija o lokaciji deo je postupka izdavanja lokacijskih uslova i služi kao polazna osnova za realizaciju određenog infrastrukturnog projekta, uključujući izradu i usvajanje neophodne projektne dokumentacije. Izdati dokument, između ostalog, sadrži plan veza auto-puta sa okruženjem, pravila građenja i pravila ukrštanja koridora auto-puta sa drugim infrastrukturnim i saobraćajnim sistemima,” stoji u saopštenju ovog srpskog ministarstva.

Istog dana kada je objavljeno saopštenje o tome da je izdata informacija o lokaciji, ministarka ovog ministarstva, Zorana Mihajlović, potvrdila je da je obezbeđen novac za izgradnju.

“I obezbedili smo novac u budžetu za 2018. za realizaciju projekta izgradnje auto-puta mira Niš-Merdare-Priština, koji je važan i zbog Srba na Kosovu i zbog izlaska Srbije na Luku Drač,” rekla je Mihajlovićeva.

Vrednost izgradnje prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, dužine 40 kilometara, iznosi 212 miliona evra. Ukupna dužina budućeg auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, koji će omogućiti spajanje centralne Srbije i Koridora 10 s albanskom lukom Drač – je 384 kilometra, od čega je dužina deonice Niš-Merdare 77 kilometara, podsećaju iz ministarstva građevinarstva.

Auto-put Niš-Priština-Drač bio je jedan od četiri projekata koje je 2015, tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču.

Očekuje se da auto-put Niš-Merdare-Priština bude završen do 2020.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još