• Početna>
  • Vesti>

Delavi pred sednicu o demarkaciji: Vreme je, glas za demarkaciju je glas za budućnost Kosova u Evropi

“Vreme je! Usvajanje sporazuma sa 80 glasova je od suštinske važnosti da se obezbedi mogućnost da građani iz svih kosovskih zajednica putuju slobodno u Evropu. Političari su napravili teške kompromise da dođu do ovde. Ovo je najbolja šansa koju sam do sada video da ovo bude završeno. Nadam se da ćete reći svojim poslanicima koliko je važno da se usvoji sporazum odmah. Da budem jasan, ovo glasanje u skupštini je o budućnosti Kosova u Evropi i vaše mogućnosti da putujete” – nova je poruka američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija, o ratifikovanju Sporazuma o demarkaciji Kosova i Crne Gore.

Delavi se oglasio pred, kako veruje predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, novu sednicu kosovske skupštine na kojoj očekuje ratifikovanje sporazuma koji je postignut još 2015. godine.

Pred ovu sednicu, Veselji će se danas sastati i sa visokom predstavnicom EU na Kosovu i šeficom Kancelarije EU u Prištini, Natalijom Apostolovom, koja je takođe više puta pozivala na ratifikovanje ovog sporazuma.

Ipak, suprotne tvrdnje Veseljijevim, iznosi njegov partner u vladi, Bedžet Pacoli, koji smatra da se ratifikacija neće završiti u sredu.

On kaže da sutra očekuje samo raspravu, dok drugu nedelju marta vidi kao ključnu za usvajanje sporazuma u Parlamentu Kosova.

Upravo bi ovo mogao da bude razlog zašto bi Kosovo moglo da “propusti voz vizne liberalizacije”, izvestio jeExpress. 

Glavni razlog je to što ako Kosovo odloži ratifikaciju sporazuma, bezvizni režim bi mogao da bude odložen zbog birokratskih procedura koje će početi u EK i drugim institucijama EU odmah nakon poseta visokih zvaničnika EU, uključujući predsednika EK Žan-Klod Junkera, visoke predstavnice Federike Mogerini i komesara za proširenje, Johanesa Hana – Kosovu 28. februara, prenosi ovaj portal.

“Ako političke stranke žele da se pitanje liberalizacije viznog režima uključi u dokumente EU i da se liberalizacija viznog režima preporuči tokom samita EU, koji bi trebalo da bude održan do kraja juna, Skupština bi trebalo da ratifikuje demarkaciju u februaru. Zbog daljih kašnjenja propustiće se ovaj rok,” rekao je neimenovani evropski diplomata za Express.

“Poseta predsednika EK-a Junkera, visoke predstavnice Mogerini i komesara Hana u sredu, bio bi idealan trenutak za ove visoke predstavnike EU da ‘uzmu u obzir’ da je Kosovo ratifikovalo demarkaciju. Ako propustimo ovaj rok, Kosovo rizikuje odlaganje vizne liberalizacije posle 2020-2021,” rekao je isti diplomata, dodajući da EU neće imati vremena da se bavi pitanjem Kosova i da će se fokusirati na razgovore o Brexit-u.

Uprkos postignutom konsenzusu o ratifikaciji, vladajuća koalicija i dalje nema dovoljan broj glasova potreban za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji.

“Oni trenutno imaju 78 od 80 glasova potrebnih za ratifikaciju sporazuma,” dodaje Express, navodeći da očekuju glasove nekog od poslanika Samoopredeljenja, koje se protivi ovom sporazumu od samog početka.

Sa druge strane, iz Srpske liste – koalicionog partnera vladajuće koalicije – ranije su saopštili da neće glasati za demarkaciju.

Sednica je zakazana nakon što je, kako su kosovski zvaničnici saopštili – tokom vikenda postignut dogovor o ratifikovanju sporazuma, a pošto je kosovski premijer Ramuš Haradinaj prihvatio uslove Demokratske lige Kosova, te će tako izveštaj Komisije o demarkaciji biti uključen u Nacrt zakona o ratifikaciji, ali samo kao “orijentacioni” dokument za poslanike, a ne kao pravno obavezujući.

Dogovor o ratifikovanju demarkacije postignut je pošto su kosovski i crnogorski predsednik, Hašim Tači i Fili Vujanović, potpisali zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju sporazuma o demarkaciji, odnosno aneks sporazuma postignutog 2015. godine.

O sporazumu o demarkaciji 

Sporazum o demarkaciji između Crne Gore i Kosova, koji je potpisan avgusta 2015, ratifikovala je samo Crna Gora, dok se kosovska opozicija protivila ratifikaciji, smatrajući da se Kosovu “oduzima” preko 8 ha teritorije. Sporazum o demarkaciji je, pored borbe protiv kriminala i korupcije – uslov za Kosovo za dobijanje vizne liberalizacije.

Od početka oktobra iste godine kosovska opozicija započela je bojkot i sprečavala održavanje sednica parlamenta – upotrebom nasilja, uključujući i serijsko bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, sprečavajući tako i sve do sad da se taj sporazum ratifikuje u parlamentu.

U međuvremenu je, a po formiranje nove kosovske vlade, sadašnji premijer, Ramuš Haradinaj, koji je bio upravo jedan od članova opozicije koji se protivio sporazumu – raspustio dotadašnju Komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom, te imenovao novu.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još