Danas nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou, na kome će, kako je najavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, biti reči o primeni sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Glavni pregovarači, Marko Ðurić i Avni Afeti, prvog dana su razgovarali o poslovima implementacije u oblasti dogovora o slobodi kretanja, pravosuđa i zajedničkog upravljanja prelazima.

“Obe strane su potvrdile svoju spremnost da za nekoliko nedelja nastave razgovore o različitim temamama o kojima se razgovaralo”, poručila je Kocijančić u pisanoj izjavi posle prvog dana.

Ona je ocenila da je prvi dan nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, protekao u srdačnoj, rezultatima orijentisanoj i konstruktivnoj atmosferi.

Danas je predviđeno da trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz prisustvo predstavnika Evropske služne za spoljne poslove, počne oko 11 časova i završi se do 16 časova.

Dačić: Bez ZSO, nema ni Briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da je spreman da povuče svoj potpis sa Briselskog sporazuma ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu.

“Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema nista, postavljam pitanje čemu onda dogovoranje”, rekao je Dačić u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi.

On je naveo da je danas čuo i novu varijantu – da će ZSO biti deo paketa “pravno-obavezujućeg sporazuma”.

“To je vrhunski bezobrazluk… Šta znači ta formulacija? To niko živi ne zna. Tumačenje da to treba da sadrži nezavisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije deo uslova pod kojima smo potpisali tada Briselski sporazum”, istakao je Dačić.

 

Izvor : RTS / Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još