• Početna>
  • Vesti>

Iz EK ne otkrivaju o čemu Đurić i Arifi pričaju oko ZSO

Portparolka EK Maja Kocinačić izjavila je da su Zajednica srpskih opština i drugi neprimenjeni dogovori na agendi radnih grupa Beograda i Prištine.

“Na agendi su Zajednica, odnosno Asocijacija srpskih opština, ali i drugi dogovori koji nisu implementirani kao što su energetika, most u Mitrovici, sloboda kretanja, integrisano upravljanje granicama”, izjavila je Kocijančić, te dodala da delegacije na dvodnevnom sastanku, koji je počeo danas pre podne u Briselu, vode Marko Đurić i Avni Arifi.

“To je prvi put da se oni sastaju u tom formatu. Istina je da posle dužeg vremena imamo sastanak u ovom formatu, a razgovara se o implementaciji dogovora iz dijaloga koji još nisu implementirani. U tom smislu sastanak je vrlo važan”, poručila je Kocijančić.

Ona je naglasila da je implementacija dogovorenog u dijalogu potrebna, te da je u neposrednoj vezi s narednim koracima i Srbije i Kosova prema EU.

Kocijančić je, naime, podsetila da predstoje izveštaji Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja gde će se uzeti u obzir i rezulatati dijaloga Beograda i Prištine.

Na pitanje Tanjuga da li se razgovara o novom nacrtu Zajednice srpskih opština, kako je najavila prištinska strana, Kocijančić je rekla da se razgovara o “Zajednici, odnosno Asocijaciji”, ali da se trenutno ne može dati više detalja.

“Na agendi su i drugi dogovori koji nisu implementirani, kao što su energetika, most u Mitrovici, sloboda kretanja, integrisano upravljanje granicama itd. Rad na implementaciji se nastavlja”, dodala je Kocijančić.

Uz opasku da je u pitanju prvi sastanak na tehničkom nivou posle dužeg vremna, Kocijančić je ocenila da je bitno uspostaviti novu dinamiku i ubrzati procese u okviru dijaloga.

“Mi očekujemo konstruktivan angažman jedne i druge strane u pravcu implemetacije dogovora”, poručila je Kocijančić.

Ona, međutim, kaže da trenutno nema najavu kada bi moglo da dođe do sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga o normalizaciji između Beograda i Prištine.

Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je bio zakazan za 16. januar, otkazan je zbog ubistva jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz delegacije Beograda su pre sastanka rekli da će tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića.

Istovremeno su iz prištinske delegacije najavili ”novi nacrt” sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opština.

 

Izvor : Tanjug / Radio Kim

Comments

Pročitaj još