• Početna>
  • Vesti>

Kolektiv Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Kamenici gradi radionicu

 Nastavnici i pomoćno osoblje u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Kosovskoj Kamenici nakon što su dobili mašine  za obradu drveta i metala od Međunarodne organizacije za migracije i britanske ambasade u Prištini, došli su na ideju da sopstvenim sredstvima izgrade školsku radionicu i kabinet tehničkog obrazovanja.
Dobivši oko dvadesetak mašina u okviru projekta “Kreativna radionica”, škola  nije posedovala  adekvatan prostor za osposobljavanje radionice.
Direktorica Jadranka Vasić tražila je pomoć sa svih strana, ali bezuspešno, tako da je kolektiv došao na  ideju da od sopstvenih sredstava izgrade objekat.
Osnovna ideja je da objekat izgrade bez ičije pomoći, tako da su glavni deo posla obavili pomoćni radnici, koji su za samo desetak dana uspešno završili izgradnju. Radove finasiraju tako što su započeli akciju prikupljanja novca u okviru škole u koju su se uključili i radnici i roditelji. Pored toga, troškovi se naplaćuju i iz fonda škole u koji svaki zaposleni radnik  izdvaja 1% mesečno od zarade.
Do kraja meseca završiće se i ostali radovi, tako da će osnovci u Kosovskoj Kamenici dobiti novi kabinet tehničkog i radionicu, što će omogućiti da teorijsko znanje primene u praksi i razviju duh preduzetništva od najranijeg detinjstva.
Ovu akciju su sa oduševljenjem podržali svi zaposleni.
Osnovna škola “Desanka Maksimović” broji  oko 300 učenika,  odiše vedrinom i toplotom, a u okviru nje postoji  prodavnica gde će se prodavati predmeti koje učenici naprave u radionici.
Za pohvalu je i to što u ovoj školi sami prave nastavna sredastva, tako da učenici iz matematike imaju računaljke, kupe i valjkove iz sopstvene proizvodnje, ali i opremu za fizičko vaspitanje kao što su visoke i niske grede ,rip stolovi i drugo. Ovo je jedina škola u ovom delu Kosova koja je uređena po evrospkim standardima.
Izvor : RTV Puls

Comments

Pročitaj još