• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu o ZSO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić navodi da Beograd neće dozvoliti izmene u sporazumu koje Priština namerava da predloži u vezi sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je u emisiji “Sedmica” na Radio Beogradu istakao da nikakve prepravke sporazuma ne dolaze u obzir.

“Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji kosovski premijer Hašim Tači, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir. Ako se to prepravi, ceo Briselski sporazum pada”, istakao je Dačić.

Smatra da se Priština igra vatrom jer ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosovu i Metohiji.

“I pored svih problema koji postoje, mi učestvujemo u kosovskoj vladi”, podsetio je Dačić i dodao da je pravo pitanje da li one žele stabilnost ili ne.

Navodi da je formulaciju “Pravno obavezujući sporazum” izmislio Štefan File, u trenutku kada je usvajan Briselski sporzum.

“Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšte prihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj ’Pravno obavezujući sporazum’ i svi su bili saglasni jer niko nije znao o čemu se radi. I svi su zadovoljni jer svako može da tumači na svoj način”, istakao je ministar spoljnih poslova.

Navodi da vreme prolazi i da treba nešto konkretno uraditi.

“Međutim, vreme prolazi i nešto treba da se uradi. Ali i u novoj Strategiji EU za proširenje takođe nema odredice šta to treba da bude, čak je izbačena i godina kada bi to trebalo da se dogovori i potpiše taj sporazum, pa je samo napisano hitno. Zašto? Zato što postoji veliko neslaganje unutar EU jer to nije formulacija Beograda, već ju je Evropska unija u svojim dokumentima donela”, istakao je Dačić i dodao da će to ostati pitanje o kojem će se i dalje razgovorati.

Dačić navodi da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju jer smatraju da su proglasili svoju državu.

“U Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju jer smatraju da su proglasili svoju državu i da Beograd samo treba da prizna tu državu”, naveo je ministar spoljnih poslova.

Smatra da je sada lakše razgovarati o KiM sa aktuelnom američkom administracijom nego sa njihovim prethodnicima, jer ljudi koji su sada na čelu SAD nisu bili aktivni učesnici događaja u regionu.

“Oni žele ’vin-vin’ strategiju, a to znači da svi treba da imaju korist. Amerikanci ne žele da dođe do novih problema, i veoma pažljivo su saslušali naše inicijative za trajno rešenje problema Kosova i Metohije”, naveo je Dačić.

O broju zemalja koje su priznale nezavisnost KiM

Dačić navodi da se smanjuje broj država koje su priznale nezavisnost KiM.

“Podatak prištinskih vlasti da je Kosovo priznalo 116 država je laž, jer se na tom spisku nalaze Nigerija, Uganda i Mali, što te države nisu učinile. Na spisku su i zemlje koje nisu članice Ujedinjenih nacija kao što su Kukova ostvra i Niu”, naveo je ministar spoljnih poslova i podsetio da su Surinam, Burundi i Gvineja Bisao povukli priznanje.

“Sve dok ima zemalja koje povlače svoje priznanje to je pokazetelj da je problem i dalje aktuelan, da nije rešen, i da mi želimo rešenje, ali do rešenja problema može doći samo kompromisom a ne nemetanjem toga da Srbija treba da prizna nezavisnost KiM”, zaključio je Dačić.

 

 

Izvor : RTS

Comments

Pročitaj još