• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Skupština bez dogovora o demarkaciji, sednica se nastavlja u sredu

Predstavnici albanskih stranaka u kosovskoj skupštini, uprkos međunarodnim pritiscima, nisu postigli konsenzus o glasanju za dopunjeni predlog zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, zbog čega je odlučeno da vanredna sednica skupštine bude danas prekinuta i nastavljena u sredu u 10 časova.

Današnjoj sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, koji su juče najavili da neće glasati za nacrt zakona, pošto sa njima o njemu niko nije razgovarao.

Ševofi poslaničkih klubova su na početku današnje sednice, iako zvanično rasprava nije otvorena, izneli svoje stavove o razgraničenju, a došlo je i do optužbi između premijera Ramuša Haradinaja i poslanika Demokratskog saveza Avdulaha Hotija.

“Više od dve godine traje spor oko granice sa Crnom Gorom, susedom sa kojim smo imali i tragičnu, ali i korektnu prošlost. Vlada kosova je formirala komisiju koja je uradila izveštaj o tome. Meni nije jasno šta boli DSK. Sram vas bilo, vi ste protiv svoje zemlje. Hoćete da relativizujete, boli vas izveštaj državne komisije vaše zemlje. Vi prihvatate sporazum dva predsednika, ali ne i komisije. Zašto držite građane blokirane, hajde da završimo sa ovim”, poručio je Haradinaj.

Avdulah Hoti mu je odgovorio da mu je žao što jedan premijer tako govori, te “da se zna  dobro ko je izdajnik, a ko patriota”.”Mi nemamo problema da glasamo o ovom predlogu zakona, a poslanici neka glasaju po svojoj savesti. Podržavamo inicijativu da se još jednom raspravlja o Predlogu zakona o demarkaciji”, naveo je Hoti.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da je za tu stranku bitnija teritorija nego liberalizacija viza za zemlje EU.

Opozicija neće da snosi odgovornost za gubitak teritorije”, rekao je Konjufca.

Prema potpisanom sporazumu o demarkaciji iz 2015 godine, Kosovo na spram Crne Gore gubi oko 8.000 hektara teritorije.

Demarkacija je jedan od dva preostala uslova za viznu liberalizaciju prema zemljama Evropske unije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još