• Početna>
  • Vesti>

“Logičnije da SAD povuče priznanje, nego da Rusija prizna”

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova nego da Rusija prizna tu nezavisnost.

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi ruskim priznanjem Srbija odustala od “lažne mitologije”, Dačić je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom rekao da je velikoalbanska retorika najveća pretnja u regionu.

“Logičnije bi bilo da SAD i Velika Britanija povuku priznanje Kosova i to bi uticalo na smanjivanje velikoalbanske retorike koja predstavlja najveću pretnju u regionu”, rekao je Dačić.

Lavrov je rekao da je Rusija iznela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.

“On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina”, rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN “za razliku od nekih evropskih zemalja”.

Dačić je izjavio i da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa Srbije i Rusije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog odnosa dve zemlje navodeći da se radi o strateškom partnerstvu, ali ne samo na papiru, već istinskom partnerstvu koje podrazumeva prijateljstvo, medjusobno razumevanje i podršku.

“Naše je zadovoljstvo veće što je ovaj jubilej uveličao šef ruske diplomatije”, rekao je Dačić.

On je ocenio da je Lavrov jedan od najvećih oslonaca i prijatelja Srbije u svetu.

“Lavrov i ja imamo dogovor da se svake godine redovno sastajemo u Srbiji i Rusiji, kako bismo doprineli razvoju bilateralnih odnosa i drago mi je da je baš sada, kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa naše dve zemlje, on tu, kao jedan od najvećih prijatelja Srbije u svetu”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je danas značajan dan za odnose Beograda i Moskve, navodeći da je 180. godišnjica diplomatskih odnosa pokazatelj istinski prijateljskih i bratskih odnosa dve zemlje.

Dačić je izrazio zahvalnost Rusiji na stalnoj podršci koju Moskva pruža Beogradu u spornim temama, medju kojima je očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta i pitanje Kosova.

 

Izvor : Beta / Tanjug

Foto : Tanjug

Comments

Pročitaj još