• Početna>
  • Vesti>

Vučić traži mišljenje i predlog o Kosovu i od Brisela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražiće mišljenje iz Brisela o tome šta čelnici Evropske unije vide kao moguće kompromisno rešenje za rešavanje pitanje Kosova.

Pre nego što izađe sa sopstvenim predlogom početkom aprila, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima bliskim vlasti i upoznatim sa namerama predsednika države.

Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da će krajem marta, najkasnije početkom aprila govoriti o predlogu o „rešenju Kosova“. Sagovornici našeg lista tvrde i da će Vučić tražiti mišljenje nevladinih organizacija, među kojima su Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Yukom, Beogradski fonda za političku izuzetnost, Fond za otvoreno društvo… o tome šta oni misle i predlažu kao rešenje kosovskog pitanja. Takođe, to će učiniti pre nego što izađe sa svojim predlogom.

Naši sagovornici tvrde da predsednik države hoće da čuje sve strane koje se bave ovim problemom i da iz toga „izvuče ono što smatra najvažnijim“.

Govoreći i najavljujući svoj predlog za Kosovo, predsednik Vučić unazad nedeljama govori da će zahtevati kompromis, odnosno da ne može, kako se izražavao, jedna strana da dobije sve a druga ništa. Pre dva dana je, međutim, rekao i da, ukoliko do kompromisa ne dođe, ostaviće „konflikt zamrznutim“.

„Izaći ću, jer nisam bio kukavica, imaću hrabrosti da kažem šta je predlog, ali on neće biti: ‘Dragi Albanci, prepuštamo vam sve’, on će biti kompromis. Ako neće da razgovaraju o tome, imaćemo zamrznuti konflikt“, rekao je Vučić.

Najavljujući predstavljanje svog rešenja za kraj marta, odnosno početak aprila, Vučić je rekao: „Mi imamo svoje interese i interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji. O tome neću ništa da krijem, nego ću da govorim o tome sa našim narodom.“

Do sada jedino rešenje o kojem se Aleksandar Vučić pozitivno izjasnio, tokom procesa takozvanog „unutrašnjeg dijaloga o Kosovu“, bio je predlog Vladana Kutlešića, profesora Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union – Nikola Tesla. „Iznenađen sam onim što je Kutlešić govorio. Da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi neke stvari bile drugačije“, rekao je Vučić početkom decembra prošle godine. Kutlešić je predložio realnu uniju nezavisnih države Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane. „Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku. U tom slučaju, dinar ne bi morao da bude jedinstvena zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanje na Kosovu. Ovaj ekonomski segment za Srbiju je naročito važan, jer se naši proizvodi i dalje najviše kupuju na KiM, a unijom bi plasman srpskih proizvoda bio daleko lakši – objasnio je Kutlešić svoj predlog, ističući da „i danas u svetu postoje primeri realnih unija, kao i da ih je bilo u prošlosti.“

Da li je Vučić bio ciničan ili ne, kada se pozitivno izjasnio o ovom predlogu bivšeg savetnika Slobodana Miloševića za Kosovo u vremenu sukoba, tokom devedesetih, kao što tvrde poznavaoci prilika i upućeni u namere Vučića, ostaje da se vidi. Ali, činjenica da je i ovaj predlog, poput onog o podeli Kosova, ili liniji razgraničenja, o čemu uveliko govori Ivica Dačić, nerealno pretpostavljen kao prihvatljiv ne samo za Kosovo nego i za Evropsku uniju.

Izvor: Danas

Comments

Pročitaj još