Lavrov stigao u Beograd

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u posetu Srbiji. Prvi susret visoki ruski zvaničnik imaće s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Očekuje se da će razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima, bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Lavrov dolazi u Srbiju u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šefa ruske diplomatije na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekao je srpski kolega Ivica Dačić, a odmah zatim u vili “Mir” primiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako sazanaje Tanjug, Vučić će Lavrovu uručiti pismo za predsednika Rusije Vladimira Putina kojim šefa ruske države poziva da poseti Srbiju.

Vučić je u pismu Putinu izrazio zadovoljstvo povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, napominjući da će taj značajan jubilej, koji se navršava 23. februara, biti zajednički obeležen nizom manifestacija u obe zemlje.

Vučić i Lavrov će sutra prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda prevezen u Beograd.

Delo je devedeset ruskih umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma “Gaspromnjeft” sa četiri miliona evra.

Planom posete predviđeno je da ruski ministar sutra uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Inače, 23. februara 1838. godine, srpski knez Miloš Obrenović primio je u Kragujevcu prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vaščenka, čime je i ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa.

 

Izvor : RTS / TV Most

Foto : Tanjug

Comments