• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Moj stav o KiM krajem aprila, neozbiljne predloge cepam

 

O rešenju za Kosovo reći ću šta mislim krajem aprila, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, primetivši da su ideje koje se ponovo pojavljuju poslednjih dana – o podeli i sličnim modelima – neozbiljne, a da mi treba da idemo sa ozbiljnim ciljevima.

“I ja ću to da objavim krajem aprila, jer mislim da treba da imamo ideje i pozitivan pravac u rešavanju tog pitanja”, rekao je Vučić gostujući u emisiji Ćirilica na televiziji Hepi.

Kako je rekao, on je do sada pocepao više takvih papira koji su nudili rešenja.

Iza svih tih “novih” predloga, kako je rekao, krije se pokušaj da svi kažu “Vučić je dovoljno jak, ume da trpi kritiku, napade, ‘ajde da ga nateramo da to ne baš formalno, ali da nekako prizna, a mi ćemo da vidimo šta možemo da damo Srbiji, ali neka zaborave na Kosovo”.

“A ja, kad god sam dobio takav neki papir, a obično je to uz tekst ‘nemoj da se ljutiš, ali evo šta predlažemo’, svaki takav papir sam pocepao… Znate koliko sam ih pocepao…”, rekao je Vučić.

Upitan ko to radi, rekao je “ceo svet”, aludirajuići da je to zapadni svet, koji je priznao Kosovo.

Ali, kako je primetio, mi moramo da budemo ti koji ćemo da razmišljamo i da idemo samo s obziljnim ciljevima.

“Predlog neće biti ‘dragi Albanci, prepuštamo vam sve'”

Vučić je istakao da ne želi da učestvuje u bilo čemu što bi nas vodilo u ratove, ali i da predlog sa kojim će izaći pred građane Srbije u vezi Kosova sigurno neće biti “dragi Albanci, prepuštamo vam sve”.

“Ja ću svakako izaći sa predlogom, pošto nisam bio kukavica ni kada smo sproveli fiskalne reforme, čime se hvalimo i dičimo, a i drugi hvale. Imaću hrabrost da kažem šta je predlog. Ako ga ne bi imali, imali bismo zamrznuti konflikt”, objasnio je predsednik.

Vučić je ukazao da se postavlja pitanje hoćemo li mi Srbi zbog toga što smo ljuti, doživeli nepravdu, što su samo nas bombardovali i izvršili agresiju, da sebi odsečemo još jednu ruku u budućnosti.

“Od 1989. godine u Vojvodini imamo negativni prirodni priraštaj, od 1992. u centralnoj Srbiji, brojevi su dramatični za Srbiju, nestajemo kao nacija. To što ekonomski rastemo je nedovoljno brzo da možemo da se poredimo sa Nemačkom i Francuskom. I dalje će biti za pet ili deset godina bolji život u tim zemljama, i kada budemo članica EU mnogo brže će ljudi odlaziti tamo, nego sada”, upozorio je predsednik.

Ukazao je da “kada postavi pitanje strancima o tome da su dali Albancima nezavisnost bez referenduma, iako imaju matičnu državu, dali im dodatno pravo na opredeljenje bez iskazivanja volje na samoopredeljenje, što je stravičan presedan, oni kažu da je to bilo tako tada”.

Vučić je istakao da sada “kažu da ne smemo da pitamo za neku teritoriju, jer ako to pitamo kažu nam da otvaramo Pandorinu kutiju i da to radimo zbog Republike Srpske”.

Predsednik je istakao da moramo da razumemo da nema ljubavi, principa i bilo čega.

“Poštuju nas danas nešto više što smo ekonomski i politički snažniji. Zato smo danas poštovaniji, ugledniji i uvaženiji. Ne vole nas ni manje ni više, jer imaju svoje interese, a mi naše”, podvukao je Vučić.

Preneo je da, kada pita strance kako da objasni svom narodu da se Albancima može dati 10.000 kvadratnih kilometara, i to bez ikakvog objašnjenja, a da Srbi nemaju pravo na to, “vlada tišina i pogled u plafon i nebo”.

Comments

Pročitaj još