Vučić: I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa nemačkim šefom diplomatije Zigmarom Gabrijelom imao iskren razgovor.

Kako kaže, on i Gabrijel imaju drugačije mišljenje, ali je razgovor bio iskren, kao i da mu je u jednom trenutku rekao: “I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima”.

“Kaže on meni ’nema više razgovora i da je sve završeno oko teritorije Kosova, da je Kosovo nezavisno’. Kažem, dobro. A kako ste ranije mogli da razgovarate o Kosovu, pre deset godina, a sada ne možete? ’Razumem šta pitaš i kako je u srpskim cipelama’, kaže on meni“, naveo je Vučić u “Ćirilici” na televiziji Hepi.

Vučić je naveo da je Gabrijel za nezavisno Kosovo i da ne krije to.

Osim toga, Vučić je naveo da je više puta pocepao papire zapadnih zvaničnika o nezavisnom Kosovu.

“A ja, kad god sam dobio takav neki papir, a obično je to uz tekst – nemoj da se ljutiš, ali evo šta predlažemo, svaki takav papir sam pocepao…. Znate koliko sam ih pocepao”, naveo je Vučić i studiju pokazao kako i pocepao jedan papir.

Kako je rekao, “krajem marta, najkasnije početkom aprila“ će govoriti o predlogu o “rešenju Kosova“.

“Izaći ću, jer nisam bio kukavica, imaću hrabrosti da kažem šta je predlog, ali on neće biti: ‘Dragi Albanci prepuštamo vam sve’, on će biti kompromis. Ako neće da razgovaraju o tome, imaćemo zamrznuti konflikt”, naveo je Vučić.

On je dodao da Albanci odbacuju svako kompromisno rešenje i da žele Veliku Albaniju.

“Srbija ne želi Veliku Srbiju, već da sačuvaju identitet Srba. Treba nam da Srbi budu bezbedni, da mogu da sačuvaju svoje prezime”, rekao je Vučić i dodao da se nada da će svet razumeti da Srbi ne mogu da sve izgube, a Albanci da sve dobiju.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel posetio je prošle nedelje istog dana Beograd i Prištinu i manje ili više biranim rečima izneo očekivanja Nemačke u pogledu pitanja Kosova.

Gabrijel je tada na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Nemačka, kao i EU, želi da se “rastereti situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova”.

Nekoliko sati kasnije, Gabrijel je posetio Prištinu kao predstavnik zemlje koja priznaje nezavisnost Kosova i tamo je bio mnogo konkretniji po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

“Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova”, kazao je Gabrijel na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, javio je Rojters.

Nakon toga usledile su burne reakcije srpskih zvaničnika, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio mu je – “putuj, Gabrijele”.

Comments