Popović: Srbija spremna za kompromis o KiM

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže za RTS da je Srbija otvorena za svaki dijalog sa kosovskim Albancima kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo i za Albance i za Srbe, poštujući Ustav Srbije i Rezuluciju 1244.

Nenad Popović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je Srbija spremna za kompromis, ali da se rezulucija 1244 mora poštovati i da treba razgovarati o svim mogućim modalitetima.

“Smatram da sa Albancima treba razgovarati o svim mogućim modelitetima, da dobiju najveću autonomiju, ali u okviru Ustava Republike Srbije i okviru Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN”, navodi Popović.

Ističe da su tu Rezuluciju doneli važni međunarodni faktori i dodaje da Srbija ima podršku Rusije, Kine i pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Tu Rezuluciju su doneli baš svi svetski važni međunarodni faktori, tako da njihovu podršku treba da imamo. Srbija će se za to boriti a na našoj strani imamo Rusiju i Kinu i pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova”, navodi ministar.

Dodaje da se na njih konstatno vrši pritisak da priznaju nezavisnost KiM.

“Oni te zemlje ubeđuju već 18 godina neuspešno i ja sam siguran da će se posle stava Španije gde Kosovo isključivo vide kao region Srbije, otvoriti ogroman manevarski prostor za našu Vladu i predsednika Vučića koji sve čini da se u jednom dijalogu, u kompromisu dođe do rešenja koje je prihvatljivo i za Albance i za Srbe, poštujući Ustav Srbije i Rezuluciju 1244”, navodi Popović.

O odnosima Srbije i Rusije

Ističe da Srbija usklađuje svoju međunarodnu politiku sa EU, ali da nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da to nijedna vlada ne bi uradila.

“Srbija usklađuje svoju međunarodnu politiku sa Evropskom unijom, ali što se tiče Rusije, tu je vrlo jasan stav našeg predsednika i cele naše Vlade a to je da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji”, navodi Popović.

Osvrćući se na sutrašnju posetu Sergeja Lavrova, navodi da je poseta važna jer je Rusija uvek bila uz Srbiju.

“Poseta je važna, Rusija je uvek bila uz Srbiju i Rusija apsolutno podržava politiku koju vodimo po pitanju KiM i dijalog koji vodimo, ali podržava i Rezoluciju 1244”, navodi ministar.

Dodaje da Lavrov dolazi i povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odsnosa Rusije i Srbije.

Kada su u pitanju ekonomski odnosi sa Rusijom, navodi da postoje ogromni potencijali.

“Imali smo sastanak na Mešovitom komitetu sa Ruskom federacijom o ekonomiji i potencijalima. Naš zajednički obrt je došao do 2, 5 milijardi dolara ali potencijali su mnogo veći”, rekao je Popović.

Dodaje da nosioci treba da budu mala i srednja preduzeća.

“Radi se na horizontalnom povezivanju privrednika ne samo velikih sistema kao što su Naftna industrija Srbije i “Gasprom njeft” već i malog i srednjeg biznisa”, navodi ministar.

Navodi da Vlada i predsednik čine sve da odnosi budu bolji i dodaje da se ove godine očekuje rast našeg izvoza u Rusku federaciju do 20 odsto.

Comments

Pročitaj još